Human Rights Day – Dag 313

Vandaag staan we even stil bij de mensenrechten op de Human Rights Day, omdat op deze dag in 1948 door de algemene vergadering van de Verenigde Naties de Universele verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen. We vinden dit inmiddels heel gewoon, we hebben het er niet eens meer over. We zijn vandaag de dag meer bezig met de rechten voor dieren. Toch zijn er nog voldoende hobbels te nemen als het om mensenrechten gaat.

Human Rights DayMeer dan ooit moeten ook wij hier in Nederland waakzaam zijn voor wat er om ons heen gebeurt. Ons economisch systeem is lang niet zo rechtvaardig als het lijkt en ondermijnt inmiddels behoorlijk de rechten van bepaalde burgers. De Franse econoom Thomas Piketty liet in zijn boek “Kapiaal van de 21e eeuw” overtuigend zien dat de rijken de afgelopen decennia steeds rijker zijn geworden en dat vermogen sneller groeit dan de lonen. Dit betekent dat werken voor je geld minder loont dan het hebben van een vermogen.

Maar ook de internationale trend dat de wereld steeds conservatiever wordt mogen we niet onderschatten. Religie neemt steeds meer bezit van het publieke domein, zelfs in een seculair land als Nederland. Het vrijheidsdenken uit de jaren ’60 en ’70 en de daaruit voortgekomen tolerantie en solidariteit in onze samenleving staat behoorlijk onder druk. Discriminatie naar andersdenkenden, mensen met een andere achtergrond, religie of geaardheid wordt steeds openlijker geuit. En dat is een kwalijke zaak.

Ook vrouwen hebben nog steeds niet dezelfde rechten als mannen. Op papier wel maar in de dagelijkse praktijk niet. Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen terwijl ze inmiddels zelfs hoger zijn opgeleid dan mannen. Wij denken dat wij een gelijkwaardig samenleving zijn maar in de praktijk hebben sommige mensen meer rechten dan anderen. Dat wordt nog weer eens fijntjes bevestigd door het gisteren uitgekomen rapport van het SCP “Verschil in Nederland” over de groeiende kloof tussen de elite die aan de touwtjes trekt en de burgers. Dit betekent weinig goeds als we een gelijkwaardige samenleving nastreven waarbij alle burgers gelijke kansen en rechten hebben.

Er is nog een hoop om voor te strijden!

Advertenties

One thought on “Human Rights Day – Dag 313

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.