Varkens als werkers – Dag 303

In ons permacultuurplan komen ook dieren. Wij zijn nu de laatste vergunningen aan het rondmaken voor het aanleggen van de vijver voor vis en het bouwen van een schuilplaats voor de varkens die we gaan houden. Als dat rond is kunnen wij het grondwerk laten doen en de afrastering aanbrengen van de verschillende velden waarin de varkens hun werk gaan doen. De grond uit de vijver wordt gebruikt voor het maken van een schuilplaats voor de varkens.

Varkens1Hoe een deel van het permacultuur systeem werkt in de praktijk zie je in de volgende film waarin varkens het werk doen en waar optimaal gebruik gemaakt wordt van de natuurlijke omgeving. Het lijkt er wel een beetje op dat ze terug gaan naar het verleden. Maar waarom ook niet? De mens heeft duizenden jaren overleefd zonder mechanisatie, daarom is het zeker de moeite van het proberen waard. Door de industrialisatie van het voedselsysteem zijn we behoorlijk afgeraakt van de natuurlijke manier om ons voedsel te produceren.

De varkens zijn belangrijke werkers in het permacultuur systeem. Zij bewerken de grond doordat ze op zoek naar voedsel de grond omwroeten en daarnaast maken ze de bodem vruchtbaar met hun uitwerpselen, waarna de grond geschikt is om weer opnieuw voedsel te verbouwen. En een ander belangrijk deel van het houden van varkens is dat ze gegeten kunnen worden. Nou ben ik daar als vegetariër wat minder enthousiast over, maar het is een bron van voedsel, vitaminen en mineralen voor onszelf maar ook voor de verkoop. Het vlees van de varkens die op een natuurlijke manier een goed leven hebben gehad is erg gewild omdat het een uitstekende de smaak en kwaliteit heeft.

Als een dier een goed leven gehad heeft heb ik er niet zo’n moeite mee om vlees te eten. Het zal best moeilijk zijn om na een periode dat de dieren nuttig werk hebben verricht ze te laten slachten en op te eten. Maar als je dat op een respectvolle manier doet is daar niets mis mee. Het ligt dan volledig in lijn met hoe onze voorouders geleefd hebben.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s