Iedereen wordt weer boer – Dag 301

Onlangs bekeek ik weer een keer een aflevering van Tegenlicht uit 2013 over de crisis. De documentairemakers trokken daarvoor naar Griekenland alwaar de crisis extreem hard toesloeg. De werkloosheid is hoog, onder jongeren zelfs 60%. De meeste Grieken redden zich omdat ze kunnen terugvallen op de sterke familiestructuur. Wie dat niet heeft is aan de goden overgeleverd. Veel Grieken trekken daarom uit de steden naar het platteland. De enige mogelijkheid om met weinig geld toch aan voedsel te komen is het zelf te produceren.

Griekse tempelOok de creativiteit slaat toe als je weinig of niets bezit. Zo is de ruileconomie in volle gang. Maar ook leveren producenten direct aan de consument waardoor de tussenhandel niet meer nodig is, met als groot voordeel dat de prijzen laag gehouden kunnen worden. De consument koopt tegen een lagere prijs en de producenten houden meer over dan wanneer hun afzet via allerlei handels- en distributiekanalen gaat. Voor sommige producten is zelfs een markt niet eens nodig en wordt direct uit de vrachtwagen verkocht. Men weet elkaar te vinden.

In het nieuwe marktstructuren levert iedereen zijn bijdrage in volle vrijwilligheid. Volgens de Tsjechische filosoof Tomas Sedlácek ligt Griekenland hiermee voor op de rest van de wereld, zoals zij dat altijd geweest is. Niet alleen in Griekenland zie je een terugkeer naar zelfvoorzienend leven ook in Italië en Spanje zijn nieuwe economische structuren ontstaan. Nadat we jarenlang zijn doorgeschoten in het marktdenken met al zijn dure tussenschakels zien we een kanteling ontstaan naar een nieuw systeem. Naar de essentie terugbrengen van waar het om gaat maakt het leven niet alleen goedkoper maar ook een stuk leuker. De documentaire zet mij wederom aan het denken en is zeker de moeite van het bekijken waard. Misschien ben ik wel heel erg op de goede weg met mijn project.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s