Monocultuur in de melkveehouderij – Dag 292

Bij mij in de buurt zijn een aantal boerenbedrijven flink aan het vernieuwen en aan het uitbreiden. Het gaat goed met de boeren, dacht ik bij mijzelf, maar ik ben er inmiddels wel achter waarom ze dit doen. Per 1 april 2015 vervalt het melkquotum. Dit betekent dat melkveehouders niet meer gebonden zijn aan bepaalde hoeveelheden, dus kunnen zij hun bedrijf vergroten. De uitbreidingen die ze doen is om de te verwachte concurrentie aan te kunnen.

Koeien in de wei

Koeien in de wei

De kans is dus groot dat er grotere bedrijven gaan ontstaan waarbij de dieren minder ruimte hebben en nog minder buiten zullen lopen. Moeten we nu vrezen voor een monocultuur binnen de melkveehouderij die tot op heden beperkt werd door de melkquota? Toch zie ik in de uitbreidingen vooral open stallen ontstaan dus misschien valt dat nog wel mee. De begrenzing van een melkveebedrijf komt nu niet langer bij het melkquotum te liggen als wel bij de mogelijkheid om de mest kwijt te kunnen. Het ene probleem wordt dan voor het andere ingeruild.

In deze vernieuwingsslag kan ik mij totaal niet vinden. Meer melkvee betekent ook meer aanslag op de natuur en het milieu, maar het verhoogt ook de CO2 uitstoot dus heeft effect op de klimaatverandering. De sector juicht het toe omdat de vraag naar melk nog altijd stijgt. Terwijl wij steeds minder melk drinken. Vroeger werd ons onder het motto “Melk is goed voor Elk” door de agrarische sector aanbevolen om minstens 3 glazen melk per dag te drinken, met behulp van Joris Driepinter, weet u nog wel. Maar de wetenschap komt met steeds meer bewijzen dat veel melk drinken helemaal niet goed is.

Zowel de machtige agrarische lobby als de conservatieve politici blijven de agrarische sector stimuleren. Dat blijkt alleen al uit de enorme subsidiestromen die naar deze sector gaan. In de EU wordt iedere koe met 2 euro per dag gesubsidieerd*. En dat allemaal onder het mom van “we moeten het volk voeden”. Terwijl er zoveel meer mogelijkheden zijn van kleinschalige landbouw, waarbij ook de voorwaarde voor diversiteit in acht genomen wordt, die genoeg op kunnen brengen om de wereldbevolking te voeden en in gezondheid te laten leven. Als we maar willen.

*Bron: 50 feiten die de wereld moeten veranderen – Jessica Williams, Uitgeverij Bert Bakker, 2006

Advertenties

2 thoughts on “Monocultuur in de melkveehouderij – Dag 292

  1. Pingback: Melk is voor kalfjes – Dag 320 | Uit de Klei getrokken

  2. Pingback: De koe hoort in de wei – Dag 326 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.