Waarom is biologisch voedsel zo duur – Dag 290

Alles wat wij zelf kweken is biologisch. Maar niet alles wat wij eten kunnen wij zelf kweken dus moet er nog wel eens een compromis gesloten worden. Bij ons in de plattelandssupermarkt is het assortiment beperkt en dus is er relatief weinig biologisch en fairtrade verkrijgbaar. Hoewel ik de supermarktmanager er geregeld naar vraag, in de hoop dat hij op een dag zijn assortiment aanpast, groeit het aantal biologische en fairtrade producten maar mondjesmaat. Heel bijzonder is het feit dat de enige slager in het dorp een biologische slager is, dus als wij dan toch een keer vlees eten dan weten wij wel waar het vandaan komt. Het alternatief voor verantwoord voedsel is met de auto naar de dichtstbij gelegen stad alwaar een natuurwinkel is, maar parkeren is daar weer lastig.

NatuurwinkelGeregeld raak ik met mensen in gesprek over verantwoorde voeding waarbij het beeld overheerst dat biologisch en fairtrade zoveel duurder is. Ik ben het daar niet mee eens, maar het gaat over prioriteiten stellen. Mensen vinden een doosje verantwoorde eieren van € 1,50 al gauw te duur, maar ze zijn wel bereid hetzelfde te betalen voor een fles cola. Als we door het kopen van fairtrade koffie de boeren in ontwikkelingslanden een zelfstandig bestaan kunnen helpen opbouwen en daarvoor 10 cent meer moeten betalen, is dat dan teveel betaald? Ik vind van niet, ik ben bereid om wat meer te betalen als het met respect voor de mens, de natuur en de planeet geproduceerd is. Het heeft alles met onze blik op de wereld te maken.

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland het voedsel over het algemeen helemaal niet zo duur is. Een van de argumenten waarom biologisch voedsel duurder zou zijn is omdat de opbrengst per ha gewoon minder is. Maar daar zet ik weer mijn vraagtekens bij, want onderzoeken niet alleen in Nederland maar vooral ook uit de VS laten zien dat voedsel afkomstig uit de monoculturen eigenlijk veel duurder zijn. Ze worden ten eerste zwaar gesubsidieerd en daarnaast worden niet alle kosten toegerekend zoals milieukosten, gebruik van water, waterzuivering, bodemuitputting en de afbraak van de biodiversiteit.

Dan zijn er ook nog de kosten die de biologische bedrijven moeten maken voor certificering om aan te tonen dat hun producten verantwoord zijn, die de prijs opdrijven. Eigenlijk zouden we het moeten omdraaien en alle bedrijven die niet verantwoord bezig zijn laten betalen voor een niet-keurmerk of een milieuheffing laten betalen tot ze kunnen aantonen het milieu niet te belasten. Dat is toch veel eerlijker?

FairKortom: Als je uitgaat van wat voedsel kost voor de belasting van mens, dier, natuur en de planeet dan zijn biologische producten beslist niet duurder, maar in ons huidige economisch systeem delven ze helaas nog het onderspit.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.