De Limes – Dag 289

Wij wonen precies in het gebied dat De Limes genoemd wordt. En dat is een complicerende factor voor ons permacultuurplan. De Limes, wat grens betekent, is het gebied tot waar de Romeinen zijn gekomen en dat ter hoogte van het rivierengebied dwars door Nederland loopt. Aan de noordkant van die lijn was het gebied van de Germanen en de Kelten. In dit grensgebied worden nog steeds geregeld romeinse schatten gevonden. Zo werd bij de aanleg van de Leidsche Rijn een wachttoren en twee schepen opgegraven.

De kaart van De Limes

De kaart van De Limes

Het lijkt misschien leuk dat er mogelijk een archeologische vindplaats in je achtertuin ligt, maar dat is het allerminst. De grond mag niet zomaar beroerd worden. De vijver die wij hebben voorzien in ons plan betekent dat er 1,5 meter diep gegraven gaat worden en daarbij is de kans aanwezig dat er iets bijzonders uit de oudheid wordt aangetroffen. Als dat zo is dan kunnen wij ons plan wel gedag zeggen, want dan kunnen we niet zomaar verder graven.

We hebben nu een aantal opties voor het vervolg. De vijver kan een stukje meer zuidelijk worden gepositioneerd omdat daar geen opgravingen te verwachten zijn. Maar dat is niet handig voor het plan, want het betreft een lager gelegen stuk grond wat al gauw drassig is als het erg vochtig weer is. Dat betekent dat de verblijfplaats van de varkens te laag komt te liggen en de kans dat de varkens natte voeten krijgen groot is. Geen ideale plaats om te schuilen.

De andere mogelijkheid is het laten uitvoeren van een archeologisch onderzoek. Dat kost geld, maar is op dit moment wel de enige oplossing om ons plan in de huidige vorm uit te kunnen gaan voeren. Alles wordt weer anders als uit het archeologisch onderzoek blijkt dat er wat in de grond zit, dan hebben we pas echt een probleem. Maar daar gaan wij voor nu even niet van uit, dus laten we een onderzoek uitvoeren.

Tijdens de aanleg van Leidsche Rijn een aantal jaar geleden zijn diverse vondsten gedaan, zo is in De Meern een punter opgegraven. Hoe interessant dit ook lijkt hoop ik toch niet dat in onze achtertuin iets van dergelijke omvang wordt gevonden. We gaan het zien.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s