Het houden van een moestuin wordt verboden – Dag 285

De trend om een moestuin te houden is niet meer te stuiten. Zelfs staatssecretaris Jetta Klijnsma adviseerde de Nederlanders dit jaar om maar een moestuin te beginnen als aanvulling op het pensioen. Dit als reactie op de kritiek over het korten op de pensioenen in het kader van de bezuinigingen en het betaalbaar houden van de pensioenen in de toekomst. Die opmerking werd haar niet in dank afgenomen.

Oogst september

Oogst september

De opleving van de moestuin is het gevolg van een aantal ontwikkelingen. Zo hebben steeds meer mensen oog voor het milieu waardoor velen vegetarisch en biologisch zijn gaan eten. Mede ingegeven door de crisis zien we dat steeds meer mensen het huidige economische systeem in twijfel trekken en kiezen voor een meer zelfvoorzienende levensstijl. Verder voedt de informatievoorziening de twijfel over de gezondheid en de herkomst van ons voedsel dat in de winkels verkocht wordt en komen mensen in opstand tegen genetische manipulatie (GMO) en DNA-pattentering van onze gewassen door bedrijven als Monsanto als ook tegen het dreigend verbod op vrij zaaigoed.

Maar ondertussen bereid de Europese Unie wetgeving voor waarbij het kweken van gewassen van eigen geoogste zaden verboden zal worden, net als in een aantal staten in de Verenigde Staten het geval is. Te zot voor woorden. Iets wat de natuur standaard doet mag door de mens niet gebruikt worden. Dit is een maatregel die uit het lobbycircuit komt van de bedrijven die zaden pattenteren. Hiermee proberen ze de touwtjes in handen te houden en hun afzetmarkt te garanderen.

De volgende stap is dat het houden van een moestuin verboden wordt, zoals het geval is in de VS. In 2010 nam de Amerikaanse Senaat een wet aan die particulieren verbiedt om zelf groente en fruit te kweken, te delen en te verhandelen. De meeste senatoren waren door de gigantische lobby beïnvloed met de mededeling dat het niet veilig is om eigen voedsel te verbouwen (maar waarschijnlijk speelde geld een meer belangrijke rol). De burger wordt daarmee gedwongen voedsel in de winkel aan te schaffen. Hoeveel erger kan het worden?

Maar goed zolang onze eigen Jetta Klijnsma aan het roer staat zal het zo’n vaart niet lopen. Hoewel politici ook plotseling 180°C kunnen draaien. Toch is het van belang om dit soort ontwikkelingen omtrent wetgeving goed in de gaten te houden. De Groenen in samenwerking met de Europese Groenen zijn daar in ieder geval heel alert op.

 

Advertenties

2 thoughts on “Het houden van een moestuin wordt verboden – Dag 285

  1. Ha Jolanda, toevallig was ik de afgelopen maand in de VS en ben ik in meerdere community gardens geweest (in New York en Washington, DC) waar zowel verbouwd als gedeeld wordt. Ik denk dat Amerikanen als het echt zover komt hier wel tegen in opstand zullen komen. Ook in de VS zie je dezelfde beweging als hier wat dat betreft. Dus er is hoop!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s