Energie hebben we allemaal nodig – Dag 283

Van donderdag tot en met zondag was ik voor een enerverende en boeiende maar ook vermoeiende bijeenkomst van De Europese Groenen in Istanbul. Niet alleen specifiek groene onderwerpen stonden op de agenda. Er was vooral veel aandacht voor de stijgende spanning in de wereld, enerzijds tussen Europa en Rusland vanwege de kwestie Oekraïne en anderzijds vanwege het bloedige optreden van IS in het Midden-Oosten.

BenzinepompEen onderwerp dat hoog op de agenda stond was de geopolitieke situatie van energie. Nu Rusland de laatste weken zijn spierballen laat zien door onaangekondigd met bommenwerpers het Europese luchtruim binnen te vliegen moeten we ons toch wel zorgen maken. De vrees voor een nieuwe Koude Oorlog neemt daardoor toe. Ook Europa is voor een groot gedeelte afhankelijk van Russisch gas doordat het bedrijf Gazprom, dat voor meer dan 50% eigendom is van de Russische Staat, haar posities steeds verder uitbreidt, ook in Nederland. Dat maakt het er niet makkelijker op.

We kunnen wel denken dat Oekraïne en de problemen in Syrië, Irak en de Palestijnse kwestie ver van ons bed is en dat het ons niet zo gauw treft, maar die gedachte is een illusie. Energie (olie en gas) speelt hierbij een belangrijke, voor we het weten kan de vlam in de pan slaan en dan kan je maar beter geïnformeerd dan wel voorbereid zijn. Mede daarom zijn wij met ons permacultuurproject gestart waarmee we ook energieneutraal willen worden.

Als we een prettig bestaan willen (blijven) leiden en niet al teveel afhankelijk zijn van energiebronnen van buiten Europa, dus van geopolitieke conflicten, dan is het belangrijk om alternatieve mogelijkheden van energie te onderzoeken en te benutten. Maar de grootste winst ligt in het efficiënter met energie om te springen. Daarom is investeren in groene energie en nieuwe technologie enorm belangrijk. En dat heeft nog een andere bijkomstigheid, want daarin investeren betekent ook nieuwe banen. Dus waar wachten we nog op?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s