Wat vinden de buren van de composthoop – Dag 282

Ons plan om een permacultuur landschap aan te leggen gaat niet vanzelf. De wet- en regelgeving werpt obstakels op. Ons plan bevat een aantal elementen waar de buren wel eens last van zouden kunnen hebben. Zoals het maken van compost, het houden van varkens, het aanleggen van een vijver met een naastgelegen schuilplaats voor de varkens, een kippentractor met kippen, een minicamping en wallen om wind en geluid te breken en om vogels een broedplaats te geven. Ik heb mij al uitgebreid verbaasd over de vele wetten en regels waaraan voldaan moet worden voordat je iets kunt ondernemen. En wat nog erger is het verschilt per gemeente.

BurenruzieWillen wij ons plan op een goede manier aanleggen, dat wil zeggen in overeenstemming met geldende wet- en regelgeving, dan moeten allerlei vergunningen en ontheffingen worden aangevraagd. Ten eerste is er het ondoordringbare woud aan regelgeving waar je doorheen moet. Dat kan allemaal elektronisch tegenwoordig. Lekker makkelijk. Maar bij iedere vraag die beantwoord moet worden rijst bij ons een volgende vraag, dus moet je nu het hokje aanvinken of niet? Ik ben er bijna van overtuigd dat het aanvragen van een megastal met een monocultuurlandschap eenvoudiger en misschien nog wel goedkoper is. De gemeente weet daar in ieder geval beter mee om te gaan dan met zo iets nieuws als een permacultuur landschap.

Maar na het indienen en betalen van de leges ben je er nog niet dan kan de ellende pas echt ontstaan. Als de aanvraag is ingediend dan kunnen de buren namelijk bezwaar aantekenen. Maar waartegen vroeg ik mij af, wie kan er nu een probleem hebben met de aanleg van een natuurlandschap? Ik vroeg het de ambtenaar, hij zei “de buren kunnen bezwaar hebben tegen het maken van compost.” Omdat ik totaal niet begreep waarom vroeg ik door “ze kunnen problemen hebben met de stank die veroorzaakt wordt” zei hij. Volgens mij heb ik hem als een halve zool aangekeken en gestameld: “Ja, maar een composthoop stinkt helemaal niet.” Zucht.

Ik ben er maar niet verder op doorgegaan. Veel mensen verklaren ons inmiddels voor gek dat we zoveel moeite doen om de boel netjes geregeld te krijgen. Bij thuiskomst heb ik op mijn knieën met mijn neus er bijna in onze composthoop besnuffeld. Mijn conclusie: “Het ruikt heerlijk!” Maar je moet er wel met je neus bovenop liggen, want een 1,5 meter er vanaf ruik je niets. De composthoop ruikt zoals het bos ruikt in het najaar of heeft de geur van bepaalde soorten single malt whisky. Kunnen buren daar bezwaar tegen hebben?

 

Advertenties

4 thoughts on “Wat vinden de buren van de composthoop – Dag 282

  1. Vandaar dat ik adviseer: probeer kleinschalige plannen te maken die onder de radar van de overheid blijven. Bijvoorbeeld: gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank zetten een paar potten tomaten op een fijne plek – en krijgen advies van een doorgewinterde moestuinier. Ook over voortzetting richting een echte minimoestuin. Potten, compost, tomatenzaadjes zijn allemaal gratis voor handen. [Dit alles nog voor dat Jette K. zich publiekelijk uitsprak over moestuinen.] Ik bewonder jouw route om volgens de regels te werken.
    Waarschuwing – niet voor jou wellicht, maar in algemene zin: Zoals in de nieuwe DSM-V alle gedrag gezien kan worden als een psychiatrische stoornis, komen er na het handelsakkoord met de VS zeer veel regels over landbouw en voedsel ook op ons af. In sommige staten van de VS is een moestuin verboden, omdat de gewassen niet gegeten mogen worden volgens de Amerikaanse voedselwetgeving. Vandaar dat ik adviseer: …

    • Dank je Moos voor deze tip. Maar ons plan vormt wel een geheel en is daarmee lastig op te delen. Overigens wel in delen uit te werken. En met Google Earth is tegenwoordig niets meer ongezien, dus blijf ik liever op een positieve manier met de gemeente in gesprek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.