Dorpsboomgaard en buurtmoestuin – Dag 280

Afgelopen week zijn de eerste hoogstamfruitbomen aangeplant in onze eerste echte eigen dorpsboomgaard. Een werkgroep van dorpsbewoners is opgestart om als vrijwilligers het onderhoud te gaan doen. Steeds meer hoogstamfruitboomgaarden verdwijnen, zo ook begin dit jaar die bij mij aan de overkant waar ik echt hartzeer van heb gehad. Cultuurerfgoed wordt gewoon opgeofferd voor een paar euro’s meer opbrengst.

DorpsboomgaardGelukkig zien gemeenten in de Betuwe en de provincie Gelderland in dat het anders moet. Met behulp van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland worden geregeld projecten opgezet om het cultuurerfgoed in ere te herstellen door hoogstambomen aan te planten. Niet alleen herstel van het cultuurerfgoed is het doel maar ook om mens en natuur weer met elkaar in contact te brengen. Door gemeenschappelijk onderhoud worden ook de sociale contacten onderhouden, broodnodig als we een participatiesamenleving willen worden.

Dit soort activiteiten vinden niet alleen plaats in de Betuwe maar in het hele land. Er bestaat een website met alle buurtmoestuinen van Nederland. De site geeft informatie over hoe je zelf aan de hand van een draaiboek een buurtmoestuin kan opzetten. Er worden workshops aangeboden en de verschillende voorbeelden zijn een bron van inspiratie. Allemaal met het doel om contact met de natuur te herstellen, kinderen te leren hoe groente en fruit verbouwd wordt en om de sociale cohesie in de gemeenschap te versterken. Een geweldige ontwikkeling. Allemaal elementen die wij met ons eigen permacultuur project ook willen bereiken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.