De eigenschappen van de ginkgo – Dag 277

Na een weekend met werkelijk schitterend weer is het weer even wennen aan de lagere temperaturen. Maar we mogen niet klagen, want in deze tijd van het jaar laat het seizoen haar schitterende herfstkleuren zien. De ginkgo biloba  – de Japanse Notenboom – bijvoorbeeld is met zijn gele bladeren zo ontzettend mooi in het najaar. Wij kregen voor ons trouwen van goede vrienden twee ginkgo’s op stam, die staan te pronken in de voortuin met tussen hen in een Japanse Acer die rood kleurt. De schoonheid komt pas in het najaar goed tot uitdrukking.

Aan de karakteristieke waaiervorm van de blaadjes herken je de ginkgo als geen ander. Het is een bedreigde uitheemse boom van een van de oudste rassen ter wereld, maar komt in het wild bijna niet meer voor. De boom stamt oorspronkelijk uit China maar is ooit naar Japan gebracht waar hij een mythische status kreeg. Omdat hij in Japan vooral bij tempels werd gekweekt wordt hij daar de tempelboom genoemd. De boom staat symbool voor liefde, tijdloosheid, onveranderlijkheid, hoop en een lang leven. Vandaar dat het ons als huwelijkscadeau is gegeven.

De ginkgo staat ook bekend om zijn heilskrachtige werking. Vooral zou het goed werken tegen geheugenverlies en angst, vandaar dat hij als middel kan worden gebruikt bij examenstress. Ook wordt de bloedsomloop gestimuleerd en helpt het de seksuele energie (libido) te vergroten. Altijd handig natuurlijk als het tussen geliefden wat minder gaat. In de homeopathie is het een bewezen middel tegen dementie, maar de reguliere geneeskunst heeft het middel als pil om dementie tegen te gaan afgewezen. Ik denk dan altijd maar weer: “de uitkomst geeft antwoord op de vraag”.

De blaadjes van de ginkgo zijn te gebruiken als kruidenthee. Gebruik 3 verse blaadjes voor een kopje thee. Kook het water, laat de blaadjes 5 – 10 minuten trekken, zeef de blaadjes eruit en drink het op. Niet drinken bij het gebruik van bloedverdunners. Er is ook kruidenthee met ginkgo te koop in de winkel.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.