Hulpmiddelen tegen stress – Dag 276

Deze week is het de Week van de Werkstress, waarmee aandacht gevraagd wordt voor stress op het werk. Stress, burnout en depressie zijn op weg om volksziekte nummer 1 te worden, na overgewicht. Al meer dan 1 miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva. Hoogleraar Trudy Dehue deed onderzoek en schreef daar een goed boek over “De depressie-epidemie”, echt een eye-opener. Veel van de klachten vindt zijn oorsprong in de werksfeer.

WerkstressNiet verwonderlijk dat we stress hebben, we leven in een lastige tijd in een complexe samenleving die ook nog eens sterk in verandering is. De sociale zekerheid wordt afgebouwd en we worden meer op onszelf aangewezen. Dat veroorzaakt stress. Op het werk is werkstress nog een groot taboe. Mensen die er last van hebben kaarten het niet aan, bang niet begrepen te worden of bang om het stigma meekrijgen dat ze hun baan niet aan kunnen. Wat weer carrièrekansen in de weg zal staan en wellicht ten koste gaat van de baan. In deze tijd van crisis is het extra lastig om hier over te beginnen. Vaste banen liggen steeds minder voor de hand en dat leidt tot stress omdat zekerheden afnemen. Daar moeten we helaas mee leren omgaan.

Het besef dringt door dat de manier waarop we werken, ontstaan in het industriële tijdperk, aan het veranderen is door de globalisering maar vooral door de digitalisering. En het einde hiervan is nog niet in zicht. Omdat er andere oplossingen moeten komen maak ik mij hard voor de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen, dit kan helpen om een deel van de stress uit ons systeem te halen. Meer hierover lees je op mijn andere blogsite.

Maar het goede nieuws is dat je er zelf wat tegen kunt doen. Het besef dat je last van stress hebt is al het begin van de oplossing. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, toch ligt daar de sleutel om er iets aan te doen. Je kunt je namelijk als eerste afvragen: “Waarom heb ik stress?” om je vervolgens te verdiepen in wat je er aan kunt doen. Om uit de stress te geraken is een verandering van inzicht noodzakelijk. Zodra dit begint te beklijven dan volgt de stap om je levensstijl aan te passen.

“Waarom werken we eigenlijk?” dat zouden we ons geregeld moeten afvragen. Natuurlijk om in onze eerste levensbehoefte te voorzien en om prettig te kunnen leven. Maar als we dat bereikt hebben is het dan nog nodig om zo hard te werken? De Britse econoom Tim Jackson die aandacht vraagt voor een meer duurzame samenleving en het afzwakken van de ongebreidelde economische groei verwoordde dat heel mooi: “We besteden geld wat we niet hebben aan producten die we niet echt nodig hebben om een niet blijvende indruk achter te laten bij mensen in onze omgeving waar we in feite niets om geven.”

Het mooie is dat de jeugd dit haarfijn aanvoelt. Zij zijn immers opgevoed met de digitale mogelijkheden. Mijn zonen vinden boeken stom, dus zullen nooit een boekenkast inrichten, ook geen CD-collectie aanleggen en wellicht niet eens een eigen huis of auto gaan bezitten. Zij leven al in de nieuwe tijd. Misschien moeten we daar een voorbeeld aan nemen en allemaal met een beetje minder genoegen nemen en een tandje minder hard werken, dan halen we de grootste stress al uit het systeem en doen we onszelf en onze omgeving een groot plezier.

Wat doe ik om uit de stress te komen? Ik ga de tuin in. De aarde heeft een helende werking. Zodra ik mijn handen in het groen of in de aarde steek zakt de stress voelbaar weg.

Wil je meer weten of er over praten laat het weten dan maken we desnoods een afspraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.