De herkomst van Halloween – Dag 273

Tot voor kort was Halloween alleen iets wat je in het buitenland of in enge films tegenkwam. En dan was er nog de associatie met de pompoenen. Verder kwam het niet echt. Maar steeds meer zien we ook hier bij ons de aandacht voor Halloween groeien. Niet alleen omdat de commercie er op inspeelt, maar ook vanwege de groeiende aandacht voor pompoenen. De tv koks zie je steeds meer pompoengerechten maken. Maar last but nog least is het ook weer een gelegenheid om aan te grijpen om een feestje te bouwen.

WP_002026

Als kind gingen wij vroeger al zingend met een lampion langs de deuren op de 11e van de 11e . Ik kom uit Noord-Holland daar wordt op die dag Sint-Maarten gevierd. Na het zingen van ons liedje kreeg je dan wat lekkers toegestopt variërend van een appel tot wat snoep. Hier in de Betuwe komt dat bijna niet voor en gaan kinderen op sommige plaatsen op 31 oktober met een lampion of een kleine pompoen langs de deur of er zijn georganiseerde optochten. Bij ons in de buurt is ook een optocht voorzien van allerlei griezelelementen.

Op wikipedia lezen we dat de naam Halloween afkomstig is van All Hallows Eve, bij ons bekend als allerheiligenavond. Het is daarmee een traditie uit de Rooms-Katholieke kerk. Op 1 november werden alle heiligen herdacht en op 2 november alle gestorven gelovigen (allerzielen). Niet verwonderlijk dat het thema dood bij Halloween hoort. De Amerikanen hebben dit thema weer aangegrepen om een aantal horrorfilms te maken, waar ik zelf ver van blijf. Maar Halloween komt ook voort uit de Keltische traditie en is daarmee over komen waaien uit Ierland en Schotland.

In de Keltische traditie werd op 31 oktober het ‘Samhain’ (= einde van de zomer) gevierd en werd het oude jaar uitgeluid, de doden herdacht en het nieuwe jaar verwelkomd dat op 1 november begon. Uit deze traditie is ook de toevoeging van de heksen of wicca voortgekomen. Zoals we op veel plaatsen in de wereld zien vanwege de vermenging van culturen is ook Halloween in de loop der eeuwen een mengeling geworden van verschillende tradities met.

In Nederland wordt ook steeds meer aandacht gegeven aan Halloween en is het een combinatie van pompoenen, heksen en veel griezelen. Zelf het ik het aangegrepen om Halloweenpompoenen te kweken omdat de vraag ernaar de afgelopen jaren toenam. Ik moet zeggen dat het succesvol is. De mensen wisten mij deze week te vinden met als gevolg dat alle grote pompoenen zijn verkocht! Happy Halloween.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.