Kippen en de permacultuur – Dag 262

Omdat we zelf kippen gaan houden ben ik op zoek naar het juiste ras. Dat moeten sterke kippen zijn die zowel eieren leggen als goed te eten zijn. Maar bij ons staat voorop dat de kippen een goed leven hebben. Kippen zijn heel nuttig omdat ze lekker scharrelen in de grond en daarmee de grond bewerken. Noodzakelijk omdat binnen de permacultuur niet wordt geploegd. De kippen die wij gaan houden gaan voor ons werken. Dat klinkt natuurlijk raar, maar kippen doen niets liever dan dat. Door ze lekker te laten doen wat ze het liefst doen bewerken ze op een hele mooie manier de bovenste laag van de grond en maken die zo gereed voor het volgende groeiseizoen.

Ook zijn ze zeer geschikt om compost te maken. Door ze heel systematisch een tijdje op de composthoop te laten grazen en wroeten en de composthoop geregeld te keren is het mogelijk om binnen 3 weken mooie compost te maken. Dat gaat sneller dan het op de conventionele manier te laten verteren. Een hele nieuwe composthoop maken kan natuurlijk ook. Door stro, snoeiafval, gras, (biologische) stalmest, groente- en fruitafval bij elkaar te verzamelen en daar de kippen al scharrelend en pikkend in laten werken en die om de paar dagen te keren kan ook binnen een paar weken de perfecte voeding voor de tuin gemaakt worden.

In de permacultuur geldt dat je de natuur moet gebruiken in plaats van er tegenin te gaan. Zowel de vegetatie als de dieren hebben hun eigen functie in de natuur. Om een goede en gezonde bodem te krijgen hebben kippen een belangrijke functie. Daarnaast leveren ze eieren en op termijn ook vlees. Omdat de omstandigheden in de bio-industrie dramatische zijn eten wij nagenoeg geen vlees. Als wij vlees eten is dat van de biologische slager zodat we weten dat een dier een goed leven heeft gehad. In de toekomst zullen we wellicht onze eigen kippen slachten om te eten. Ik weet niet of ik zelf ooit zover kom, we zullen het ervaren.

Nu nog op zoek naar de juiste kip. Iemand een suggestie?

 

Advertenties

2 thoughts on “Kippen en de permacultuur – Dag 262

 1. Jolanda,

  Er zijn vele rassen die geschikt zijn.
  o.a.

  De Australorp is een Australisch kippenras dat in de jaren twintig is ontstaan. Vooral de Orpington heeft een grote invloed op de vorming van het ras gehad.

  De Australorp is een middelzwaar ras met een vrij breed lichaam. De kippen hebben verhoudingsgewijs een kleine kop en een middelhoog-gedragen staart. Ze worden gefokt in de kleuren zwart, wit en gezoomd blauw.

  De Australorp staat bekend om de goede eierproductie, maar ook voor het leveren van vlees is het ras geschikt. Het zijn rustige dieren die makkelijk tam worden en niet hoog vliegen. Mede vanwege deze eigenschappen is de Australorp tevens een populair hobbyras.
  Ik zal binnenkort een boekje meenemen met beschrijvingen van een aantal geschikte rassen.

  Met vriendelijke groet,
  A.(Adri) Meijdam

 2. Dank je Adri, voor je reactie.
  Goed om te horen, bedankt voor de tip.
  Ik had inmiddels zoveel rassen voorbij zien komen dat ik door de kippen het bos niet meer zag.
  Klinkt goed. Ik ben benieuwd naar je boekje, leuk.
  Groet, Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.