De 7 lagen van de permacultuur – Dag 261

Het project waar we aan werken gaat over permacultuur oftewel het creëren van een zelfvoorzienend eetbaar landschap. Maar eigenlijk heb ik nog niet heel veel over verteld over wat permacultuur inhoudt. De naam is een Nederlandse vertaling van het Engelse woord ‘permaculture’ en is in feite een samengestelde term van het Engelse ‘permanent agriculture’ en ‘permanent culture’. Dit houdt in dat het niet slechts gaat over een manier van landbouw bedrijven maar met een duidelijk sociale component.

Permacultuur principes

Permacultuur elementen

Bij permacultuur staat het behoud van de aarde en haar natuurlijke kringloop voorop. Alle levende wezens, mens en dier, maar ook de vegetatie staat in samenhang tot elkaar. Als deze samenhang een evenwichtig geheel vormt zal er sprake zijn van overvloed en heeft alles en iedereen in de kringloop een bestaan. Dit gegeven komt ook tot uitdrukking in de theorie van duurzame ontwikkeling waarbij aandacht moet zijn voor People, Planet en Profit. Dit gedachtegoed van duurzame ontwikkeling is in 1987 geformuleerd in het VN rapport “Our Common Future”, ook wel bekend als het “Brundtland-rapport”.

Permacultuur is ontstaan in de jaren ’70 in Australië, waar Bill Mollison en David Holmgren aan de slag gingen om oplossingen te bedenken voor de bodemerosie en woestijnvorming door de intensieve monocultuur landbouw in Tasmanië. Uiteindelijk ontwierpen ze een ecosysteem wat de naam permacultuur meekreeg. Het wordt vooral toegepast voor zelfvoorzienende kleinschalige landbouw. Het verschilt daarmee duidelijk van biologische landbouw, dat gericht is op overproductie voor commerciële doeleinden.

Permaculture is a philosophy of working with, rather than against nature; of protracted and thoughtful observation rather than protracted and thoughtless labor; and of looking at plants and animals in all their functions, rather than treating any area as a single product system.
— Bill Mollison*

Een permacultuur landschap, ook wel eetbaar landschap of eetbaar bos genoemd, kent een aantal systeemprincipes. Zo wordt er niet gewerkt met wisselteelt maar met vaste meerjarige planten, struiken en bomen, waarbij diversiteit het kernbegrip vormt. Ook blijft de grond zoveel mogelijk onberoerd. Er wordt dus niet, zoals we dat maar al te goed kennen in de huidige landbouw, geploegd en gevreesd. Hierdoor raakt het bodemleven, de bacteriën, schimmels en de beetjes, die de natuurlijke balans van de grond bewaren, niet verstoord.

Het belangrijkste element van een permacultuur landschap is de bodem. Vaak moet deze hersteld worden na jarenlange uitputting door monocultuur, pesticiden en kunstmest. De opbouw van een permacultuur landschap bestaat uit 7 lagen. Iedere laag bevat bomen of planten van verschillende functies zoals voor de voedselvoorziening, beschutting, windkering, geneeskracht en houtproductie voor brandstof en bouwmaterialen. Iedere laag zorgt ook voor diversiteit en in de juiste samenhang werken ze samen aan het bevorderen van de gezondheid van de grond.

De 7 lagen bestaan in grote lijnen uit:
1. Hoge bomen: walnotenbomen, eiken, tamme kastanje en hoogstamfruitbomen e.a.;
2. Lager bomen: hazelnoten, fruitbomen en andere soorten bomen;
3. Klimplanten: hop, bonen, passiebloem, druif en kiwi, etc.;
4. Struiken: bessen, bramen, frambozen, laurier, bamboe, sering, vlinderboom;
5. Kruidenachtige planten: groenten, kruiden en bloemen;
6. Bodembedekkers/kruipers: groenbemesters, aardbeien, pompoen, courgettes;
7. Wortelgewassen: aardappelen, wortelen, uien, knoflook en pastinaak.

Daarom ligt de start van ons project bij het aanplanten van bomen en struiken die in een bepaalde opbouw en samenhang in een paar jaar tot een eetbaar landschap gaan uitgroeien.
*Mollison, B. (1991). Introduction to permaculture. Tasmania, Australia: Tagari

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s