Tijd om noten te rapen – Dag 257

Bij ons in de buurt is een straatje dat het Notenlaantje genoemd wordt. Officieel heeft het een andere naam maar omdat er een hele rij walnotenbomen staan wordt het in de volksmond zo genoemd. Het is van de gemeente dus iedereen is vrij om er noten te komen rapen, wat dan ook massaal gebeurt. Wat opvalt is dat het vooral de allochtonen zijn die komen rapen. Ik heb mij laten vertellen dat het een belangrijk onderdeel is van hun voedingspatroon.

Soms brengt het nogal wat overlast met zich mee, omdat het een belangrijke doorgaande weg is voor de omwonenden. Ook is het een smalle weg waar je bijna niet met twee auto’s kunt passeren. Niet alleen worden er auto’s langs de weg geparkeerd, ook nemen mensen vaak kinderen mee om te rapen. Maar als de walnoten rijp zijn dan nemen mensen een risico en hebben alleen oog voor de noten.

Gelukkig hebben wij zelf twee walnotenbomen dus hoeven geen risicovolle acties uit te halen en kunnen rapen wanneer wij willen. Iedere dag loop ik wel even langs de boom omdat hij veel laat vallen op onze oprit waardoor de kans aanwezig is dat ze platgetrapt of -gereden worden. Van de twee notenbomen hebben wij genoeg noten voor onszelf en vrienden en kennissen. Ik heb ze in een pot in de keuken staan binnen handbereik dus altijd klaar om in gerechten te verwerken. Maar eigenlijk wil ik ook wel eens walnotenolie laten maken en dan is het handig om toch een flinke voorraad te hebben.

Dat walnotenpersen kan bij de Mobipers waar ook de appels tot sap geperst kunnen worden. Voor 2kg gepelde noten heb je toch al gauw 5kg walnoten nodig. Heel wat dus. En het pellen van de noten is ook nog een heel karwei, dus zover zijn we eigenlijk nog nooit gekomen, maar zit in de planning. Om extra bomen te krijgen heb ik vorig jaar een aantal walnoten in de grond gestopt en er zijn er drie uitgekomen. Twee staan in een pot bij de voordeur en zijn nu een halve meter hoog. Omdat dit goed gelukt is heb ik nu een paar mooie grote noten uitgezocht en weer nieuwe geplant, zodat we straks ook heel wat notenbomen in ons permacultuurproject kunnen aanplanten. Hoewel we waarschijnlijk toch wat grotere bomen gaan aanplanten.

Naast walnoten hebben we een overdaad aan hazelnotenbomen en dus emmers vol hazelnoten. Nadat ze eerst een tijd te drogen hebben gehangen gaan we aan het pellen. Het is wel veel werk om de noten te pellen, maar onder het genot van een kopje thee of een borreltje is het ook nog wel knus werk, echt iets voor de wintermaanden. Even opbakken in de pan voor bij de maaltijd. Of natuurlijk een heerlijke chocoladenotentaart bakken. Hmm ik verheug mij daar nu al op.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.