Belang van mais voor producent en consument – Dag 255

Omdat ik afgelopen vrijdagavond te gast was bij De Jonge Stedelingen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam om mee te praten over de toekomst van werk, kon ik niet kijken naar de documentaire King Corn op NPO DOC over de onthutsende gevolgen van de productie en consumptie van mais in de Verenigde Staten. Daarom heb ik hem vandaag bekeken.

King cornTwee Amerikaanse bevriende studenten Ian Cheney en Curt Ellis komen er achter dat hun generatie een lagere levensverwachting heeft dan hun ouders. Uit de analyse van hun haar blijkt al dat ze gevoed zijn op mais en dat daar de oorzaak ligt van deze lagere levensverwachting. Zij gaan op onderzoek uit, kopen in de staat Iowa een acre grond om zelf mais te gaan verbouwen en volgen de route die de mais aflegt van de producent naar de consument. Ze komen tot een onthutsende conclusie.

Wij eten hier in Nederland relatief weinig mais. Het maakt niet standaard deel uit van ons voedingspatroon. Ga maar na, wanneer eet jij mais? Ik doe het wel eens mais door een zomerse salade of eet een maiskolfje van de barbecue, vooral omdat ik geen vlees eet. Maar verder eet ik het eigenlijk nooit. Toch?

In feite is dat dus niet waar en dat realiseer je je maar al te goed na het zien van deze schokkende documentaire. Veel mais komt via de maiskoeien in het rundvlees terecht. Schokkend zijn de beelden als de inhoud van een koeienmaag wordt onderzocht. Koeien worden in een half jaar vetgemest met mais, daarna worden ze letterlijk ziek (acidose) en hebben antibiotica nodig om te overleven tot ze vet genoeg zijn. Koeien zijn niet bestand tegen de hoeveelheid mais, omdat het zuurgehalte van het bloed te hoog wordt. Net voor de koe sterft gaat hij naar de slacht om te eindigen als hamburger bij onder andere McDonalds. Gelukkig dat ik geen vlees eet, dacht ik gelijk.

Maar niet alleen de hamburgers zijn ‘gemaakt’ van mais. Het overgrote deel van de enorme maisproductie gaat naar de suikerindustrie om high fructose corn syrup (HFCS) van te maken ofwel maisstroop. Ik ben geschokt. Al eet ik dan geen vlees toch zit mais in heel veel van ons dagelijkse voedsel. Vooral de frisdranken, waar de kinderen zo dol op zijn, bevatten heel vaak maisstroop.

Aan het eind van hun avontuur blijken de vrienden eigenlijk verlies te lijden, maar de overheidssubsidie zorgt ervoor dat ze toch geld in handen krijgen. De film eindigt met de opmerking dat de overheid de ‘Happy Meals’ (van McDonalds) subsidieert in plaats van de ‘healthy meals’. De maisindustrie heeft er voor gezorgd dat de gemiddelde Amerikaan de helft aan kosten voor voedsel kwijt is ten opzichte van de vorige generatie. Dit moeten ze echter bekopen met hun gezondheid en een voortijdige dood.

 

Advertenties

One thought on “Belang van mais voor producent en consument – Dag 255

  1. Pingback: Suiker is net zo slecht als roken – Dag 286 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.