Landbouw van de toekomst uit het verleden – Dag 247

Vorige week was het programma Andere Tijden (2 oktober 2014) gewijd aan de landbouw van net na de tweede wereldoorlog. Nederland was toen volledig afhankelijk van voedsel uit het buitenland omdat door de oorlog de landbouw ontoereikend was om iedereen van voedsel te voorzien. Vooral de bodem was uitgeput vanwege het eenzijdige gebruik en het tekort aan middelen tijdens de oorlogsjaren.

Boeren in de jaren 50Het Friese dorp Rottevalle werd uitgekozen als proeftuin om vanuit het Marshallplan, de hulp die vanuit de Verenigde Staten werd geboden, de voedselafhankelijkheid te keren. Er werd kennis en een bedrag van 100.000,- gulden ter beschikking gesteld om de voedselvoorziening te verbeteren. Een aantal Friese boeren gingen op bezoek bij Amerikaanse boeren om de mogelijkheden van nieuwe melkmethodes en de varkenshouderij met eigen ogen te bekijken. Het doel van de proef was om de boeren een beter bestaan te geven door het verbeteren van de methoden van landbouw en veeteelt.

Naast het herstellen van de grond, de watervoorziening en de efficiencyverbetering van de productie werd ook aandacht besteed aan het verhogen van de hygiëne op de boerenbedrijven. Zo werden de ramen vergroot waardoor de dieren meer daglicht kregen met als gevolg minder ziekten onder dieren. Maar ook de huishoudens werden aangepakt met moderne keukens en badkamers.

De VS was tijdenlang het grote voorbeeld voor de boeren in Nederland. Net als in de VS heeft de schaalvergroting een enorme vlucht genomen. Alle vooruitgang heeft zijn keerzijde. Dit is ook meteen de ondergang geworden van veel boeren. Waar vroeger boeren met 30 koeien een goed bestaan hadden zijn nu 200 koeien nodig. Het programma eindigt daarom met de conclusie: De vooruitgang van het boeren is het einde van de boeren.

Bekijk hier de aflevering van Andere Tijden.

 

Advertenties

One thought on “Landbouw van de toekomst uit het verleden – Dag 247

  1. Pingback: Het voedselbeleid van de toekomst – Dag 249 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.