De voordelen van zelfvoorzienend worden – Dag 242

Mijn blog is bedoeld om het in beweging zetten van ons permacultuurproject met als uiteindelijke doel om geheel zelfvoorzienend te worden. Dat betekent enerzijds voorzien in eigen voedselbehoefte en daarnaast het opwekken van energie die nodig is om ons huishouden en project draaiende te houden. Als wij het meeste wat wij nodig hebben om te kunnen leven zelf kunnen produceren of in ieder geval lokaal kunnen betrekken en we dus minder uit de winkel hoeven te halen dan zijn er veel minder vervoersbewegingen nodig, dus is dat beter voor de natuur. Daarmee komen wij ook aan onze ambitie tegemoet om onze voetafdruk zo klein mogelijk te maken.

FTG koffieOf deze manier van voedselproductie goedkoper zal zijn dan alles gewoon in de winkel kopen kan ik niet zo zeggen, dat kunnen wij pas ervaren als we er mee bezig zijn, de landbouw is zo geavanceerd daar kunnen wij niet tegenop. Toch hoop ik dat velen ons voorbeeld gaan volgen en dat er meer lokaal en regionaal geproduceerd gaat worden. Hiermee wordt de voedselketen namelijk verkort. Nu blijft er door de lange keten veel marge in de tussenhandel zitten en krijgen de boeren relatief weinig voor hun producten. Als dat verbetert kunnen boeren aandacht geven aan milieubeheer en dierenwelzijn.

Een van de voorwaarden bij het zelfvoorzienend worden is dat we voor een groot gedeelte moeten eten wat het seizoen biedt. Dat is een hele zoektocht. Ook moeten we ons verdiepen in methoden om voedsel langer te bewaren zodat er in de winter ook nog wat te eten valt. En hoe zit het met producten als rijst, koffie, thee en chocolade om nog maar eens wat te noemen. Ook daarvoor zijn allerlei vervangende producten. En dan heb ik het alleen nog maar over voeding en nog niet over de energie die we gebruiken. Daarvoor komen steeds meer kleinschalige toepassingen op de markt.

FTG chocoladeQuinoa is een vervanger voor rijst, brood en pasta. Normaal gesproken groeit quinoa niet op Nederlandse bodem maar zoals ik al beschreef in een eerdere blog wordt er hard gewerkt om een quinoasoort te ontwikkelen die hier wel goed gedijd. De eerste proeven zijn hoopgevend. Voor chocolade zie ik nog geen goede vervanger. Voor koffie daarentegen zijn surrogaat oplossingen, maar daarvoor moet je wel de smaak van koffie volledig uit je hoofd zetten en vervangen door een heel andere smaaksensatie.

Thee vervangen is geen enkel probleem, ga de natuur in en pluk kruiden die je tegenkomt voor het lekkerste kopje kruidenthee. Zelf kweken kan natuurlijk ook. En wat koffie, chocolade en rijst betreft daarvoor kunnen wij een eerlijke prijs betalen waardoor we boeren in ontwikkelingslanden ook een goed bestaan geven (een beetje reclame maken moet kunnen, toch?).

Kortom er komt nogal wat bij kijken om zelfvoorzienend te worden en vergt nog heel wat studie. Maar voor het veranderen van gewoonten kunnen we vandaag al beginnen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s