Lokale voedselvoorziening – Dag 241

De boycot van Rusland begint negatieve vruchten af te werpen. Er zijn al een aantal fruittelers die faillissement hebben moeten aanvragen. Bij mij in de buurt zie je hele boomgaarden waar het fruit hangt te rotten aan de boom. Zonde. Zou het niet handiger zijn als we meer op onze eigen regio of in ieder geval ons eigen land gericht zijn wat het produceren van voedsel betreft. Nederland is een van de dichtst bevolkte gebieden ter wereld, dat betekent dat er niet veel grond beschikbaar is om voedsel te produceren. Ik heb mij altijd al afgevraagd of het wel logisch is dat we veel voedsel produceren voor het buitenland.

Appel en peerAl dat voedsel dat wij hier produceren moet niet alleen op schaarse grond geproduceerd worden maar moet ook nog eens een lange weg afleggen om elders te worden geconsumeerd. Dat betekent allemaal vervoersbewegingen die een belasting vormen voor het milieu. Om nog maar te zwijgen van de hulpmiddelen die nodig zijn om het voedsel vers te houden. Natuurlijk levert het inkomsten op, maar zou het niet veel slimmer kunnen?

Als we meer voor lokale consumptie gaan produceren en de globalisering daarmee voor een deel de rug toedraaien dan heeft dat nog een ander voordeel. We zijn dan minder afhankelijk van geopolitieke problemen zoals de boycot van Rusland, waardoor veel boeren (in Europa) momenteel in de problemen verkeren. Als we op een andere manier gaan produceren, meer gericht op de vraag en aanbod in eigen land en minder op een grootschalige monocultuurwijze, dan zijn de prijzen ook een stuk stabieler. De noodzaak om grootschalig te produceren wordt dan kleiner.

Gaan we daarmee terug naar de vorige eeuw? Nee dat denk ik niet. We hebben zoveel kennis en ervaring opgedaan met het produceren van voedsel en we hebben de beschikking over geavanceerde ICT systemen. Hierdoor moeten we goed in staat zijn om heel gespecialiseerd voedsel te produceren en dat nauwkeurig af te stemmen op heel gespecialiseerde vraag, waardoor de prijs geen rol meer speelt. Als wij dat niet kunnen dan doen we pas iets verkeerd. Dit gegeven maakt het voor jonge boeren ook een stuk aantrekkelijker om het vak uit te oefenen. Nu is nog maar 4% van alle landbouwers jonger dan 35 jaar waardoor de opvolging een probleem vormt.

Zonder boeren geen voedsel. En zonder innovatie en creativiteit geen bloeiende economie. Ik denk dat het veel slimmer kan. Als nu de bestaande boeren de jonge boeren met frisse ideeën een kans geven en gaan samenwerken dan is niet alleen de sector beter af maar Nederland zelf ook. Waar wachten we nog op? Waar blijft de overheid met stimuleringsmaatregelen om de sector echt innovatief te maken?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.