De herfst is begonnen – Dag 237

Het voorjaar en de hele zomer liep de groei in de tuin flink voor op schema. Niet gek dus dat de herfst zich nu al laat gelden. De bladeren dwarrelen volop van de bomen in de tuin. Bij iedere windvlaag worden de bomen kaler. De pruimenbomen zijn inmiddels al helemaal kaal. Vandaag is het voor het eerst ook een stuk killer in huis, het scheelt echt een paar graden. Ik moest vanmorgen echt op zoek naar mijn lekker dikke vesten.

Nu het kouder wordt betekent dat de kachels en de schoorstenen moeten worden geveegd zodat we binnenkort weer kunnen stoken. Ik heb al de eerste houtvoorraad van buiten naar de schuur gebracht. Het is precies goed gedroogd in het houthok dat achter de schuur mooi op het zuiden ligt.

Door de hele tuin heen hebben wij aanwas van nieuwe bomen en struiken. Onze liguster heeft zich met name flink verspreid door de tuin. Nu de herfst aanbreekt wordt het tijd om al die jonge opschietsels uit te graven en een tijdelijke groeiplek te geven, want ze staan her en der door de tuin op plekken waar wij ze niet willen hebben. Ik heb jonge eiken, esdoorns, gouden regen, essen en een walnoot gevonden. Voordat ze een definitieve plaats krijgen in het nieuwe permacultuurplan moeten ze eerst wat groter zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.