Gratis geld voor iedereen – Dag 236

Al een aantal jaren ben ik pleitbezorger van de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen in Nederland, maar liever nog in heel Europa. Vooral met dit onderwerp ben ik politiek actief. Nu zijn er nogal wat mensen die vinden dat je moet werken voor je geld en dat je dus niet zomaar recht hebt op ‘gratis geld’. Maar je kunt je daarbij afvragen “Wat is werk eigenlijk?” en “Is er nog wel voldoende werk voor iedereen in de toekomst nu de robots ons werk gaan overnemen?”

Uit Duits onderzoek blijkt dat van alle arbeid die wordt uitgevoerd 60% onbetaalde arbeid is. Dat is dus de zorg voor kinderen, voor zieken, voor ouderen, maar ook bijdrage aan sportverenigingen, goede doelen, je eigen moestuin onderhouden en zelfs politiek bedrijven is voor de meeste politici onbetaald. Als niemand dit nog zou doen dan staat Nederland stil. Het basisinkomen waardeert al die mensen die al wat doen voor de samenleving.

Zwitserland Gratis Geld

Een vrachtwagen stort geld als start voor het referendum in Zwitserland over het basisinkomen

Sluipenderwijs is de digitalisering ver in onze samenleving binnen gedrongen. Dit heeft al jarenlang gevolgen voor diverse banen, duizenden zijn er al verloren gegaan. Daar komt niet altijd wat voor in de plaats. Diverse wetenschappers en economen laten zien dat de vrees zeer gegrond is dat er in de toekomst minder werk zal zijn voor iedereen. Dan moet daar wel wat tegenover staan. Een basisinkomen kan hierin voorzien. Zelf denk ik ook dat onze 40-urige werkweek terug moet naar een 24-urige werkweek.

De overheid wil onze samenleving omvormen van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Ik vind dat een goed streven, want die betutteling van de bevoogdende overheid zijn we nu wel ontgroeid. Natuurlijk zijn er kwetsbaren in onze samenleving die blijvend zorg nodig hebben, die moeten dat kunnen blijven behouden. Maar al die andere mensen kunnen prima voor zichzelf zorgen. Als we nu iedereen een basisinkomen geven zonder controle dan halen we een groot stuk bureaucratie uit ons systeem wat de overheid een stuk goedkoper maakt. En als we allemaal minder gaan werken hebben we minder stress en ook meer tijd om te participeren in de samenleving.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen gelukkiger worden als ze eigen middelen hebben zonder daarover verantwoording af te hoeven leggen. Een proef in Londen waar zwervers geld kregen wat ze naar eigen inzicht konden besteden bleek dat 85% na een jaar weer een dak boven hun hoofd hadden en iets zinnigs met hun leven gingen doen. Het bleek een stuk goedkoper omdat ambtenaren niet meer achter hun broek aan hoefden te zitten. Inmiddels hebben de Zwitsers zich in een referendum positief uitgesproken voor het invoeren van het basisinkomen.

Afgelopen zondag 21 september 2014, was Tegenlicht gewijd aan het basisinkomen de aflevering was getiteld ‘Gratis Geld’. Wie het niet gezien heeft wil ik de uitzending van harte aanbevelen (zelf ben ik er ook nog even in te zien als lid van de Vereniging Basisinkomen). Vanavond 24 september 2014 is er een vervolgbijeenkomst waar ik een van de genodigden ben (nu mag ik wel wat zeggen), die is live te volgen op internet via de volgende site. Zeer de moeite waard.

Wil je meer weten over het onderwerp lees dan mijn blogjes daarover op mijn andere blogsite.

Speciaal voor de Vereniging Basisinkomen hebben Pharao en Yara een nummer en een videoclub gemaakt.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.