Op naar een circulaire economie – Dag 232

Nadat we gisteren al het zwerfafval uit de natuur hebben verwijderd is het goed om een keer stil te staan bij waar al onze afgedankte spullen naar toe gaan als wij ze niet meer willen hebben. In Nederland zijn we al redelijk op weg om ons afval te scheiden. Als iets nog goed is kan je het via Marktplaats verkopen of je geeft het weg naar de Kringloopwinkel. En alle overige afval wordt na het scheiden afgevoerd door het regionale afvalverwerkingsbedrijf die er nog aardig wat geld aan verdient.

MUD Lease Jeans

MUD Lease Jeans

Vandaag de dag kan bijna alles gerecycled worden. Het spaart geld, grondstoffen, energie en het is goed voor het milieu. Afval bevat vaak nuttige grondstoffen die geld waard zijn, zeker omdat de grondstoffen in de wereld steeds schaarser worden. Om zoveel mogelijk profijt te hebben van de grondstoffen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in de levenscyclus van een product de grondstoffen weer terug te laten keren in een volgende productiecyclus. Daarom zien we steeds meer bedrijven die inventief zijn en hun grondstoffen weer terughalen. Dit Cradle to Cradle principe wordt bijvoorbeeld toegepast door de tapijtfabrikant Desso.

Vooral mobiele telefoons en PC’s zitten vol met waardevolle grondstoffen. Door ze te ontmantelen kunnen de grondstoffen, zoals goud, weer worden hergebruikt zonder dat het een aanslag is op onze aarde. Maar ook een product als katoen kan worden hergebruikt. Dat laat het Nederlandse bedrijf MUD Jeans zien. Zij leasen hun spijkerbroeken en aan het eind van de levenscyclus lever je je oude broek weer in voor een nieuwe en wordt de grondstof weer hergebruikt. Denk vast na voor je iets koopt wat er met het product kan gebeuren aan het einde van de levenscyclus. Duurzaam consumeren kan een lifestyle worden waar we allemaal baat bij hebben.

De volgende film laat goed zien hoe dat werkt en wat de voordelen zijn:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.