Meentevorming in Hof van Twello – Dag 226

Omdat ik heel graag meer wil weten over het concept van de meente was ik vandaag voor een workshop over meentevorming bij het Hof van Twello. Ik was daar samen met permacultuurspecialist Bor Borren, die voor ons een ontwerp heeft gemaakt voor ons permacultuurproject. De eigenaar van het Hof van Twello Gert Jan Jansen is een eigenzinnig man en heeft een aantal concepten bij elkaar gebracht op zijn eigen landgoed. Vooral zijn uitwerking van het concept de meente maakt het project uniek.

Minicamping met pipowagen en yurt

Minicamping met pipowagen en yurt

Hof van Twello biedt de mogelijkheid om gratis een eigen moestuin te beheren. Als tegenprestatie voor het gratis gebruik van de grond en de compost levert iedereen de helft van zijn oogst aan de winkel. Dit concept van wederkerigheid wordt de meente genoemd en daarover ging de workshop. Het past uitstekend in de nieuwe economie waar we naar toe groeien als antwoord op de grens die bereikt is aan het kapitalistisch systeem. Een interessant concept waar ik op termijn ook mee aan de slag wil.

De veelzijdigheid van het Hof van Twello komt tot uitdrukking in de aanwezigheid van een permacultuurtuin, een Middeleeuwse tuin, een blotevoetenpad, een winkel met streekproducten, een theetuin met terras en een wijngaard. Een minicamping biedt een plek aan vrijwilligers om tijdelijk te verblijven en mee te werken in de tuinen. Ook kun je er een groente abonnement afnemen, zelf je fruit of kruiden plukken en in de winkel zijn vergeten groenten te koop.

Maar het Hof van Twello is ook een ontmoetingsplek van kennis en kennisontwikkeling. Er vinden veel verschillende cursussen en workshops plaats die op enigerlei wijze te maken hebben met voedsel, tuinieren en de handel van voedsel op basis van nieuwe economische principes. Daarnaast staat beleving van natuur en voeding centraal met voorbeelden als kinderfeestjes in de natuur, wandeltochten en eten van wat de natuur biedt aan wilde planten.

Een overzicht van de dag:

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s