De boerderij van de toekomst – Dag 224

Voedsel is de meest fundamentele behoeft van de mens, ook al staan we daar niet iedere dag bij stil. Als de boeren niet meer in staat zijn om voedsel te produceren dan hebben wij een probleem. En dat het een probleem aan het worden is staat wel vast. Grond is schaars en daarom duur. Dit gegeven maakt het bijna onmogelijk voor jonge boeren om een boerenbedrijf te starten of over te nemen omdat de investeringen te hoog zijn. Dat is een dilemma wat doorbroken moet worden.

Melkrobot (foto: Wikipedia)

Melkrobot (foto: Wikipedia)

Veel oudere boeren hebben geen opvolger omdat de kinderen hebben gezien hoe zwaar het werk is. Toch is ook de agrarische sector een innovatieslag aan het maken. De automatisering heeft ook hier positieve effecten. Zo zien we bij de melkveebedrijven de melkrobot zijn intrede doen zodat de boeren niet meer voor dag en dauw op hoeven om de koeien te melken, dat doen de koeien gewoon zelf op het moment dat ze daar behoefte aan hebben.

Ook op het gebied van samenwerking zien we steeds meer mogelijkheden ontstaan. Een boer hoeft niet perse zelf grond te bezitten, maar maakt gebruik van grond van derden. De nieuwe generatie jonge boeren zijn innovatief, coöperatief en bereid om samen te werken. De wereld om ons heen verandert razendsnel dus waarom niet het agrarische vak?

De innovatieve Amerikaanse boer Joel Salatin, waarvan ik al meer filmpjes heb laten zien, heeft daar ook een duidelijke mening over (zie zijn filmpje onderaan). Hij voorziet niet alleen meer coöperatieve boerenbedrijven waarbij de grond niet per definitie in eigendom is, maar ook in de mobiliteit van de boerenactiviteiten. En dat heeft nog een ander voordeel, doordat boeren gebruik maken van verschillende stukken grond wordt grond meer divers gebruikt en dat heeft weer positieve effecten op de vruchtbaarheid van de grond.

Als we stil blijven staan bij de manier waarop we het altijd gedaan hebben zal er geen nieuwe generatie boerenbedrijven ontstaan. Er zijn nieuwe visies op het bedrijven van landbouw, zoals de permacultuur. Er zijn veranderende ideeën over voedsel en hoe dat tot stand gebracht kan worden. Er is technologie voor handen om het werk te vergemakkelijken. De bedrijven van de toekomst in het zakenleven zijn netwerkbedrijven, waarom zou dit niet gelden voor de traditionele agrarische sector? En er zijn oudere boeren die met hun bedrijf in zijn maag zitten. Voeg dit alles samen en de boerderij van de toekomst doet zijn intrede.

Joel Salatin geeft jonge boeren de volgende tips mee:
• Werk samen met boeren die te oud zijn om te vernieuwen en leer daar het vak;
• Steek je niet (teveel) in de schulden;
• Zorg eerst voor je eigen energie, water en voedselvoorziening;
• Krijg gevoel bij wat het land te bieden heeft;
• Ga op zoek naar producten die snel wat cashflow kunnen genereren;
• Doe het langzaam, kwaliteit voor kwantiteit;
• Leef sober en bouw een leven voor jezelf op.

Vervolg op deze film vindt je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.