Het is weer pompoentijd – Dag 215

Het is tijd om de eerste pompoenen te oogsten. Vanaf komend weekend sta ik weer op de lokale markt of verkoop vanuit huis. Pompoenen horen in de categorie vergeten groenten, veel mensen kennen ze niet en weten niet wat ze er mee moeten. Ja wel de kalebassen die in het najaar ter decoratie overal te vinden zijn, maar die zijn niet eetbaar.

Hoewel pompoenen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen doen ze het ook goed in ons klimaat. Ze hebben alleen veel ruimte nodig en een voedselrijke bodem en kunnen niet twee jaar achtereen op dezelfde grond gekweekt worden. Bij voorkeur eens in de drie jaar op dezelfde grond. Toch groeit de populariteit en worden ze steeds vaker gegeten. Pompoenen zijn zeer voedzaam, heel veelzijdig en bevatten veel mineralen waardoor ze uitstekend passen in een vegetarisch dieet.

Flespompoen, Fictor en Sweet Dumpling

Flespompoen, Fictor en Sweet Dumpling

Ik kweek alleen eetbare pompoenen en heb dit jaar vier soorten. Ik gebruik biologische zaden en kweek ze volledig biologisch dynamisch. De Fictor een ronde oranje van ongeveer 1,2 kg is een hele mooie toegankelijke pompoen geschikt voor allerlei gerechten maar vooral voor de lekkerste soep die er is. Dan heb ik de Sweet Dumpling, een kleine witte pompoen met groene strepen, variërend van 250 – 500 gram. Biedt verschillende mogelijkheden, heerlijk onder de gril, de binnenkant is zachtgeel en lijkt wat op een zoete aardappel. Goed te gebruiken als bijgerecht. Dan heb ik de flespompoen tussen 2 – 6 kg en heeft net als de Fictor ongekende mogelijkheden. Daarnaast heb ik dit jaar voor het eerst grote oranje Halloweenpompoenen gekweekt omdat ik er steeds meer vraag naar krijg.

Hierbij het recept van mijn lekkerste pompoensoep. Mijn kinderen zijn er dol op.

Ingrediënten:

2 kg pompoen

2 liter bouillon (biologische groenten bouillon)

2 uien, fijngesneden

4 tenen knoflook (geperst of gesneden)

1 eetlepel gember, fijngesneden

Mespuntje komijnzaad of komijnpoeder

2 theelepels kerriepoeder

1 eetlepel suiker

Peper en zout

250 ml kookroom

Yoghurt

Verse koriander- of peterselieblad

Koekenpan, soeppan en staafmixer

Bereiden:

Bak in met wat olie in de koekenpan de uien tot ze glazig zijn, voeg knoflook, gember, komijn en kerrie toe en bak al roerende een paar minuutjes door. Doe het geheel in de soeppan. Voeg de bouillon toe. Snij de pompoen in stukken en verwijder de zaden en voeg toe aan de bouillon. Laat het geheel pruttelen tot de pompoen goed gaar is. Pureer de soep met de staafmixer tot een glad geheel. Voeg de suiker en de kookroom toe. Voeg peper en zout naar smaak toe en verwarm het geheel nog een keer goed door (niet koken). Serveer met scheutje yoghurt en verse koriander of peterselie.

De soep biedt veel meer mogelijkheden, je kunt er flink mee variëren.
Eet smakelijk!

Advertenties

3 thoughts on “Het is weer pompoentijd – Dag 215

  1. Pingback: Hoe kweek je pompoen – Dag 221 | Uit de Klei getrokken

  2. Pingback: De laatste pompoenen – Dag 293 | Uit de Klei getrokken

  3. Pingback: Het pompoenseizoen zit er weer op – Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s