De vruchtbare groene aarde – Dag 212

“Wat de mens verwoest kan de mens ook weer herstellen. Zonder een gezonde bodem en vegetatie geen water en dus geen leven. Hoewel onze wereld steeds complexer wordt zijn de oplossingen om onze ecologische problemen op te lossen relatief eenvoudig.” Zo maar een paar uitspraken uit de uiterst boeiende Tegenlicht uitzending: “Groen Goud” waarin de Chinees Amerikaans filmmaker en ecoloog John D. Liu laat zien wat er mogelijk is om de aarde in haar natuurlijke staat terug te brengen nadat door jarenlange uitputting de vruchtbaarheid volledig weg is. Het is zijn missie om woestijnen weer vruchtbaar te maken.

 

Liu reist de wereld over naar projecten in China, Rwanda, Ethiopië en Jordanië die als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld. Hij legde alles vast op film en maakte dat openbaar beschikbaar. Vooral de intensieve landbouw en het onafgebroken grazen van de dieren zorgt ervoor dat geen enkele plant, struik of boom meer opkomt om het ecosysteem gezond te houden. De eerste stap om de grond weer vruchtbaar te krijgen is het stoppen van de overbegrazing en de grond met rust te laten waardoor de natuurlijke vegetatie zich hersteld. Daardoor kan de grond het regenwater beter vasthouden en komt de watervoorziening weer opgang en ontstaat nog meer vegetatie.

In de film die Liu maakte getiteld “Hope in a changing climate” laat hij zien welke verandering het lössplateau nabij de Gele Rivier in China en een project in Rwanda doormaakten door het herstellen van het ecosysteem. Hierdoor werd niet alleen de klimaatverandering een halt toegeroepen maar ontstond ook een land van overvloed met meer welvaart voor de bevolking.

Aan het woord komt ook de Australiër Geoff Lawton de grote promotor van de permacultuur, een landschapsontwerp waarmee een zelfvoorzienend ecosysteem kan worden gecreëerd. De waarde zit in de bodem daar begint de cirkel van overvloed. Binnen 5 jaar kan een onvruchtbaar landschap worden omgevormd tot een gesloten systeem dat een overvloed aan voedsel produceert, waarmee ook het klimaatprobleem kan worden aangepakt, omdat CO2 wordt opgeslagen in de aarde zoals het hoort, met als voordeel dat de planten optimaal kunnen groeien. Het is zo simpel. Maar het wordt hoog tijd dat wereldwijd actie ondernomen wordt om het tij te keren voordat het te laat is.

Bekijk hier de volledige aflevering van “Groen Goud” van Tegenlicht.

 

Advertenties

One thought on “De vruchtbare groene aarde – Dag 212

  1. Pingback: Groen goud – deel 2 – Dag 248 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s