Veldsla kweken – Dag 211

Vandaag heb ik voor het eerst zelf veldsla gezaaid, een van de groenten die je aan het eind van de zomer nog kunt kweken, zodat je midden in de winter nog verse groente kunt oogsten. Veldsla kan zowel rauw als gestoofd gegeten worden.

VeldslaHoewel de naam veldsla doet vermoeden dat het tot de familie van de composieten behoort, waartoe de meeste slasoorten behoren, is dat dus niet het geval, de veldsla is van de  kamperfoeliefamilie. En dat was gelijk een probleem want die familie komt in mijn teeltplan niet voor. Het was dus even uitzoeken geblazen om het juiste bed te vinden waarin de veldsla ongestoord kon worden gezaaid in verband met mijn wisselteelt.

Mijn moestuin is ingedeeld in bedden verdeeld over 8 verschillende families, die in een logische volgorde ieder jaar doordraaien naar een naastgelegen plek. De wisselteelt is belangrijk om de groei te bevorderen en ziekten te voorkomen en helpt om de grond gezond te houden en te behoeden voor uitputting. Door ze in een logische volgorde van plek te laten wisselen gebruiken ze elkaars specifieke eigenschappen. De ene soort groente heeft bijvoorbeeld behoefte aan CO2 terwijl een andere soort juist CO2 produceert, dan is het dus handig als die na elkaar worden gekweekt.

Uiteindelijk vond ik op een Belgische site het verlossende antwoord. Er zijn namelijk een aantal soorten groente die aan geen enkele andere familie verwant zijn waardoor ze ongestoord gezaaid of geplant kunnen worden. Naast de veldsla zijn dit ook winterpostelein, Nieuw-Zeelandse spinazie en suikermaïs. Nou dat weten we dan ook weer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s