Hoe voorkomen we voedselverspilling – Dag 210

In mijn blogje van gisteren kwam al even voorbij hoeveel voedsel wij eigenlijk verspillen. Het is goed om daar wat dieper op in te gaan. Op de site van de rijksoverheid zijn de cijfers nog schokkender daar wordt zelfs aangegeven dat we per persoon in Nederland 50 kg voedsel per jaar weggooien. Van alle voedsel die wij kopen belandt 15% ongebruikt in de prullenbak. Onze wekelijkse boodschappen kunnen dus goedkoper.

Foto: BNR

Foto: BNR

Maar daar blijft het niet bij want daar bovenop komt nog eens de verspilling die in de gehele voedselketen plaatsvindt voor een bedrag van € 2,5 miljard door de producent, de tussenhandel, de horeca en de supermarkten. Daar wordt om te beginnen door de producent die kromme komkommers, de appel met het plekje en ander ‘mislukt’ groente en fruit niet eens te koop aangeboden. In de tussenhandel ontstaat vertraging waardoor versproducten niet op tijd bij de consument zijn. En in de horeca en de supermarkt wordt altijd een zekere marge ingebouwd om voldoende op voorraad te hebben.

Toch is het niet handig want om voedsel te produceren en om het in de voedselketen te krijgen is energie nodig dus komt de verspilling het milieu en onze portemonnee niet ten goede. Om nog maar te zwijgen over het feit dat op veel plaatsen in de wereld honger geleden wordt. Hoe kunnen we de verspilling zoveel mogelijk voorkomen? Een aantal tips is op zijn plaats:

Voor de consument

 • Maak vooraf een planning wat je de komende dagen gaat eten en koop daarvoor in zodat impulsaankopen worden geminimaliseerd;
 • Gebruik een maatbeker tijdens het koken (zie mijn blog van gisteren);
 • Wees creatief met overgebleven eten en verwerk dat de volgende dag;
 • Groente wat er niet meer zo fris uitziet kan langer gebruikt worden dan je denkt, even onderdompelen in beslag, vervolgens in de frituur en je hebt een groentebeignet;
 • Geef (gekookt) voedsel weg aan iemand die het gebruiken kan;
 • Weet hoe je groente en fruit het beste kunt bewaren;
 • Vries eens wat in als je wat over hebt, wel met een goede aanduiding erop ‘wat’ en ‘wanneer’;
 • Kweek je eigen groente en fruit, dat verkort de voedselketen, bespaart energie en je hebt het altijd vers bij de hand.

Voor de producenten en supermarkten

 • Schrap bepaalde houdbaarheidsdata op voedsel dat bijna niet over de datum kan raken zoals koffie, thee, rijst en pasta;
 • Er zijn steeds meer intelligente ICT systemen die de inkoop optimaliseren.

En laten we wat minder kieskeurig zijn over onze aankopen van groente en fruit, ons ‘schoonheidsideaal’ is wel erg ver doorgeschoten. Een misvormde wortel smaakt echt niet minder lekker. Een aantal supermarkten is hierop ingesprongen en verkoopt inmiddels misvormde groente en fruit (zie mijn blog daarover). En inmiddels zijn er steeds meer initiatieven die vaak op creatieve wijze voedselverspilling tegengaan.

Eet smakelijk!

 

Advertenties

One thought on “Hoe voorkomen we voedselverspilling – Dag 210

 1. Pingback: Tomaten gooien voor de fun – Dag 217 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.