Een paprika is toch geen uitvinding? – Dag 203

Deze week stond er een tweepagina grote advertentie in de NRC van de ketenorganisatie voor duurzame biologische landbouw en voeding Bionext. Zij voeren actie tegen het octrooi dat is verleend aan het bedrijf Syngenta op de rode paprika. Onder de slogan:

Is een paprika een uitvinding? Nee!

is Bionext een bezwaarprocedure gestart om het octrooi terug te draaien. Als dit niet wordt teruggedraaid dan is dat een zwarte dag voor de natuur. Iets dat zo vrijelijk in de natuur voor komt mag en kan niet gepatenteerd worden. Dat betekent dat we niet meer zomaar zaden van de rode paprika met elkaar kunnen delen of weggeven, zelfs niet zaden van eigen oogst. Een verlies voor alle tuiniers. Wie weet wat Syngenta allemaal uitspookt met het genetisch materiaal, want daar hebben we het nog niet eens over.

WP_001653Doe mee ondersteun de actie, dat kan op de volgende manieren:

  •  Stem op Bionext bij de NRC Charity Award. De advertentie met de meeste stemmen wordt geplaatst in de NRC. Stemmen kan tot 15 september, via www.nrccharityaward.nl/bionext/
  • U kunt de actie onder de aandacht brengen via Twitter. Vermeld daarbij het kenmerk (de hashtag) #hartvoorbiodiversiteit.
  • Als u relevante artikelen, cijfers of onderzoeken kent, kunt u deze verspreiden via Twitter of andere sociale media (bijv. Facebook, Linked-in). Verwijs daarbij naar www.bionext.nl/hartvoorbiodiversiteit.
  • U kunt de petitie ondertekenen op deze website:  petities.nl/petitie/hart-voor-biodiversiteit-geen-octrooi-op-leven.
  • U kunt donateur worden van stichting Bionext, via www.bionext.nl/donateur. Bionext heeft de ANBI-status, uw gift is aftrekbaar van de belasting. Steunt u ons? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw bijdrage!

Dus ik roep iedereen op om mee te doen. Hoort zegt het voort. Stuur gerust mijn blog door. Alvast bedankt!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.