Tomaten en courgettes een mooie combi – Dag 202

Wij zijn dol op Italiaans eten. Vooral de Italiaanse pastasaus die mijn man zo lekker klaar kan maken is favoriet in ons gezin. Daarom kweek ik volop tomaten, basilicum en courgettes, de basis ingrediënten van de pastasaus. Ging er vroeger nog gehakt in tegenwoordig is hij geheel vegetarisch en bij nader inzien missen we het vlees er totaal niet in. Om de authenticiteit van de Italiaanse pastasaus nog meer te benaderen ben ik het afgelopen jaar gestart met het kweken van de pomodori tomaat. Het is een langwerpige tomaat en smaakt wat zoet.

Pomodori tomaten

Pomodori tomaten

Ook dit jaar heb ik weer een overvloed aan tomaten. Ik kweek verschillende soorten. Dit jaar heb ik vier verschillende: tomaat, trostomaat, pomodori en cherrytomaat. Tot vorig jaar kweekte ik ook vleestomaten, maar het laatste jaar viel dat niet mee, ze waren minder lekker, hoewel de slakken er weer wel dol op waren, die nestelden zich er geheel in. De cherrytomaat is al jaren favoriet en staat gewoon buiten. Als ik langs loop kan ik het niet laten er een in mijn mond te steken.

Er zijn geregeld nieuwe soorten gewone tomaten op de markt maar die verschillen niet veel. De pomodori kweek ik nu dus voor het tweede jaar. Op zich een lekkere tomaat, vooral voor de pastasaus, alleen de manier waarop de plant groeit valt niet mee. Hij wordt niet hoog, maar vormt een soort struik, nou zeg maar gerust struikgewas. Gelukkig zijn de tomaten rood dus vallen ze op in het struikgewas. De kweekduur is wat langer dus zijn momenteel nog niet rijp voor de saus, de rest wel.

WP_001654Wij zijn tot de ontdekking gekomen dat een zelfgemaakte pastasaus prima is in te maken. Daarmee kunnen wij niet alleen de tomaten maar vooral ook de courgettes lang bewaren en er het hele jaar van genieten. Gisteravond hebben we voor de tweede keer dit seizoen pastasaus gemaakt. Vooral de courgette is het geheim van een mooie pastasaus. Het grote voordeel van courgette is dat hij in gepureerde vorm de eigenschap heeft om sausen en soepen te binden. De pastasaus is prima te bewaren door op het kookpunt in potten te doen. Ik wil jullie hierbij graag ons recept laten proeven:

Basis Pastasaus met Courgettes

Ingrediënten en hulpmiddelen:

3 kg tomaten, schoongemaakt

3 kg courgettes, in grove stukken gesneden

Veel verse basilicum, fijn gemaakt

4 tenen knoflook, fijngesneden of uitgeperst

Kruiden: oregano, laurier, nootmuskaat

Specerijen: peper en zout (wij gebruiken altijd Keltisch zout)

Olijfolie

Grote soeppan, koekenpan, staafmixer

6 à 8 halve literpotten met afsluitbare deksel en een trechter

Bereiding:

Breng de tomaten met 2/3e van de courgettes, de kruiden, peper en zout en 3 tenen knoflook aan de kook in de soeppan (zonder water).

Als de courgettes zacht zijn pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde saus.

Bak in de koekenpan de overige courgettes in olijfolie met wat kruiden en 1 teentje knoflook tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens toe aan de saus in de soeppan.

Voeg de verse basilicum toe en laat het geheel even kort doorkoken. Nu is het moment om te proeven en eventueel nog wat kruiden of specerijen toe te voegen voor de juiste smaak.

Doe de saus in potten en zet de pot omgekeerd op de deksel, laat een half uurtje staan en controleer of de deksel gesloten is. Bewaartijd is ca. 1 jaar.

Gebruiken:

De basis pastasaus is op allerlei manieren te gebruiken, dus laat je fantasie de vrije loop. De meest eenvoudige vorm en snel klaar is: bak ui, paprika en gehakt voeg daarbij de basis saus,  kook pasta en eten maar.

 

 

 

 

Advertenties

3 thoughts on “Tomaten en courgettes een mooie combi – Dag 202

  1. Pingback: Na de pruimen komen de tomaten – Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s