Wie het weet mag het zeggen – Dag 199

De Europese Unie kent 125 miljoen toe aan de getroffen boeren vanwege de gemiste omzet door de boycot van Rusland. Begrijpen doe ik het niet. Overal lees je dat de hoeveelheid export naar Rusland voor Nederland maar zeer gering is – slechts 0,1% van de totale export gaat naar Rusland – en als wij Nederlanders even een tijdje de juiste groente en fruit eten kunnen we de overschotten zelf wel wegwerken. Daarnaast lees ik berichten dat de groente- en fruitprijzen al voor de boycot dalend waren vanwege de enorme oogsten overal en de toenemende concurrentie uit landen in het oosten van Europa.

WinterpenenDe supermarkten nemen inmiddels actie door onze eigen Hollandse producten als tomaten, paprika en komkommer in de aanbieding te doen. “Prijsacties helpen tuinders niet”, kopt De Volkskrant op 18 augustus. De brancheorganisatie LTO heeft geen goed woord over voor de acties omdat dit weer negatieve gevolgen heeft voor andere producten. Ook de Rabobank beklaagde zich over de promotie van Nederlandse waar omdat Nederland bij uitstek een exportland is. Is het dan nooit goed?

In De Volkskrant van 16 augustus is de teler van winterpenen Jos de Boer uit Westwoud aan het woord. “Ik overleef die boycot echt wel” laat hij weten in de krant. “Linksom of rechtsom er is altijd handel en de prijzen waren toch al laag.” Hij vindt dat de telers niet moeten klagen en vindt het niet juist dat collega’s de boycot aangrijpen nu het toch al een tijdje niet goed gaat in de branche. Landen als Polen, Tsjechië en Roemenië zijn volgepompt met subsidies waardoor de concurrentie is toegenomen.

Krijgen de grootste schreeuwers dan toch altijd weer gelijk? De Europese Unie heeft al een hulpprogramma opgestart voor het opkopen van overschotten en nu biedt de Nederlandse overheid de tuinders werktijdverkorting aan voor hun personeel. Ik ben commissaris bij een kinderopvangorganisatie die branche verkeert ook in zwaar weer, daar werd deeltijdwerkverkorting eerder in het jaar nog afgewezen. Volgens mij wordt er met twee maten gemeten. Wie het weet mag het zeggen.

 

Advertenties

One thought on “Wie het weet mag het zeggen – Dag 199

  1. Pingback: De soep werd niet zo heet gegeten – Dag 204 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s