Afval is voedsel deel 1 – Dag 189

Hoe om te gaan met hergebruik van de steeds schaarser wordende grondstoffen en het hergebruik van afval is al meer dan tien jaar een onderwerp waar ik mij in mijn werk mee bezig houd. Dan met name de afval op grote schaal gecreëerd in het economisch proces en niet zo zeer hoe het in mijn eigen huishouden geregeld is. Al jaren kan ik mij vinden in het gedachtegoed van de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough, die een productiemethode ontwikkelden genaamd: Cradle to cradle (van de wieg tot de wieg).

C2C

Het Cradle to Cradle principe

Mijn zoon had mij al zo vaak over het onderwerp gehoord dat hij ooit tegen zijn tante zei: “Mijn moeder werkt met “kwebbel tot kwebbel”. In die periode had je kabouter Plop met zijn allerliefste Kwebbel. Lachen natuurlijk. Maar hoe klein hij ook was de boodschap is zeker aangekomen. Ondanks zijn tegendraadse pubergedrag van nu is afval scheiden iets wat er in ons gezin goed in zit.

Het principe van Cradle to Cradle gaat er vanuit dat het gebruik van afval zoveel mogelijk beperkt moet worden en als er toch afval ontstaat dat het dan of hergebruikt of gerecycled wordt. Alles met het oog om de planeet zo min mogelijk te belasten. Om dit te bereiken moet alle productie vooraf zo ontworpen worden dat ontworpen product aan het eind van de levenscyclus aan een van de volgende drie voorwaarden voldoet:

  • Is het eetbaar dan wel biologisch afbreekbaar (composteerbaar)
  • Is het opnieuw te gebruiken in een nieuw productieproces (op een hoger niveau)
  • Is het milieuvriendelijk te verbranden voor energieopwekking

Voorbeelden om het te verduidelijken. Een t-shirt gemaakt van biologische katoen, geverfd met milieuvriendelijke verf kan door de natuur vercomposteerd worden. Wegwerp bekers, bordjes en bestek gemaakt van mais kunnen eveneens worden vercomposteerd. De lease jeans van Mud is een mooi voorbeeld van dit proces. De grondstof gaat weer terug naar de fabrikant om tot een nieuwe jeans verwerkt te worden. Een bureaustoel dat uit losse herbruikbare onderdelen bestaat kan aan het eind van de levensduur uit elkaar gehaald worden en opnieuw in delen worden hergebruikt tot een nieuwe bureaustoel.

In dit proces ligt het initiatief bij de industrie die investeringen doet om de principes van hergebruik mogelijk te maken. De volgende stap is aan de gemeenschap en aan de consument die er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Dat betekent ook producten aanschaffen die hieraan een bijdrage leveren ook al is het wat duurder dan producten die alleen maar tot afval leiden. Als het niet gekocht wordt werkt het ook niet. Dus willen we de wereld beter achterlaten dan we haar hebben aangetroffen dan moeten we er wel wat aan doen. Daar ligt de uitdaging voor ons allemaal.

 

Advertenties

2 thoughts on “Afval is voedsel deel 1 – Dag 189

  1. Pingback: Afval is voedsel deel 2 – Dag 191 | Uit de Klei getrokken

  2. Pingback: Op naar een circulaire economie – Dag 232 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.