Welk gerecht is lekker met aubergine? – Dag 185

De aubergines komen goed los. Ik heb drie planten in de kas staan en te zitten vol met de mooie lichtpaarse bloemen die allemaal uitgroeien tot dieppaarse aubergines. De bloemen zijn niet alleen mooi om te zien maar de vruchten ook. Dus wordt het weer tijd om een moussaka te maken, daar zijn we allemaal dol op. Moussaka is een Griekse ovenschotel overgoten met bechamelsaus en kan heel goed vegetarisch bereid worden zonder dat het afbreuk doet aan de smaak. Bijna alle ingrediënten hebben we vers uit de tuin.

De oogst van vandaag uit de kas

De oogst van vandaag uit de kas

Er zijn verschillende manieren om het te maken. Het kan mét of zonder gehakt, met of zonder aardappelen en de bechamelsaus kan op verschillende manieren gemaakt worden. Op zich is het een makkelijk te maken recept, maar wil je toch wat meer hulp kijk dan op 24Kitchen daar is een filmpje te zien. Heel handig dus. Ik vind het alleen jammer dat ze er geen kaneel en nootmuskaat bij doen, dat geeft juist een extra fijne smaak aan het gerecht.

 

Ingrediënten voor de Moussaka voor 4 personen:

2 aubergines, in dunne plakjes, gebakken in de olie

400 g tomaten, in plakjes gesneden

2 uien, in ringen gesneden

1 teentjes knoflook, fijngehakt

1 bosje peterselie, fijngehakt

olijfolie

zout en versgemalen peper

kaneelpoeder

Ingrediënten voor de bechamelsaus van 24Kitchen:

2 eieren

300 ml Griekse yoghurt

zout

versgemalen peper

100 g Parmezaanse kaas

Variant 2 voor de bechamelsaus:

50 gram boter

60 gram bloem, gezeefd

5 dl melk

50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

snufje peper, zout en nootmuskaat

Optioneel 1:

Aardappelen, gekookt en in plakken gesneden

Optioneel 2:

400 gram gehakt, rul gebakken

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bak de aubergineplakken in de olijfolie in de koekenpan tot ze zacht en goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak nu in de koekenpan de uien en de knoflook tot ze glazig zijn en voeg dan de peterselie en de kaneelpoeder toe en roer nog eens goed door. Als je gehakt wilt gebruiken begin dan met het rul opbakken van de gehakt en voeg daarna de uien, knoflook, kaneel en peterselie toe zoals hiervoor beschreven.

Maak de bechamelsaus volgens 24Kitchen.

Bouw de ovenschotel op door een laagje aubergine, daarna een laagje tomaten, dan een laagje van het uienmengsel en herhaal de lagen nogmaals. Als je er een stevige maaltijd van wilt maken kan je er aardappellaagjes aan toevoegen. Kook de aardappelen voor en snij ze in plakken en leg ze in na het uienmengsel.

Eindig de ovenschotel met een laag bechamelsaus gevolgd door een laagje Parmezaanse kaas.

Variant 2 bechamelsaus:

Smelt boter, voeg de bloem erdoor en roer tot een gladde saus ontstaat en laat nog even garen. Roer de melk er door en breng het aan de kook, meng er direct de kaas door en laat deze smelten in de saus. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Zet de schaal 45 minuten in de oven zodat de Moussaka mooi goudbruin gegratineerd is.

Eet smakelijk!

Voor de nodige extra vitaminen kan nog een gemengde Griekse salade met olijven, feta en zongedroogde tomaten worden geserveerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s