Ineens was quinoa hip en dus duur – Dag 182

Binnenkort wordt in Nederland de eerste quinoa (spreek uit: kien-wah) geoogst. Wie het niet kent zal het worst wezen of het hier vandaan komt of uit Zuid-Amerika. Maar wie inmiddels wel het ‘hippe’ voedsel ontdekt heeft kan zich verheugen. Tot een paar jaar terug kon je gewoon quinoa kopen in de natuurwinkels als alternatief voor rijst of couscous. Maar doordat het product sinds twee jaar nogal in populariteit is toegenomen door de aanduiding ‘superfood’ wat door de hippe keuken flink is gepromoot en doordat 2013 door de VN uitgeroepen is tot ‘het jaar van quinoa’, is de vraag explosief gestegen en de prijs navenant. Vooral de vraag naar biologische geteelde quinoa is groot.

Foto: Culy

Foto: Culy

Quinoa – ook wel bekend als Incarijst – is een zeer veelzijdige voeding. In Zuid-Amerika wordt het beschouwd als voedsel voor de armen omdat de rijkeren inmiddels de overstap naar vleesproducten hebben gemaakt. Quinoa bevat eiwitten en leent zich goed om vegetarische burgers van te maken en is daarom een welkome aanvulling in een vegetarisch en veganistisch dieet. Het is vergelijkbaar met melkproducten maar bevat geen gluten en is rijk aan vitaminen en mineralen. Ook kan het beschouwd worden als graanproduct, door het te malen tot meel kan ermee gebakken worden waardoor het bijvoorbeeld een vervanger is voor glutenvrij brood.  Het bevat eveneens minder zetmeel waardoor het een geduchte concurrent van pasta en aardappelen kan zijn. Kortom quinoa is inderdaad een ‘superfood’.

Inmiddels is door Wageningen UR een quinoa soort ontwikkeld die geschikt is om te kweken onder de omstandigheden in West-Europa, die anders zijn dan in de Andes. De Nederlandse variant is inmiddels zeer welkom bij de Franse boeren en binnenkort is de eerste oogst van Nederlandse bodem te verwachten. Voor West-Europese boeren biedt de Nederlandse variant een mogelijkheid om de tekorten op de wereldmarkt enigszins tegemoet te komen waardoor de prijs waarschijnlijk wel weer zal dalen.

Meer weten of recepten vinden lees hier verder.

Advertenties

One thought on “Ineens was quinoa hip en dus duur – Dag 182

  1. Pingback: De voordelen van zelfvoorzienend worden – Dag 242 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s