De essentie van de kip en het ei – Dag 181

Wij zien onszelf als een afgescheiden onderdeel van een gefragmenteerde samenleving en we zien onszelf niet alleen zo maar we beschouwen alles op die manier. Dit heeft effect op ons denken en handelen, effect op onze gezondheid, effect op ons eten, effect op hoe wij omgaan met de natuur en op hoe wij omgaan met anderen. De visie die daaruit voortgekomen is zegt ons dat we zo snel mogelijk een zo groot mogelijke hoeveelheid producten moeten produceren tegen een zo laag mogelijke prijs. Toch voelen wij ons daar vaak niet gemakkelijk bij en ergens in ons achterhoofd kriebelt voortdurend dat gevoel dat het anders moet kunnen. Maar hoe dan?

Kip en eiDoor te denken dat wij afgescheiden zijn van alles om ons heen maakt ons dat we gevangen zitten in een tredmolen waar we haast niet uit kunnen stappen. Toch kan dat. Om te beginnen moeten we onszelf zien als onderdeel van een groter geheel waarbij ons handelen effect heeft op alles om ons heen. Zodra we dit beseffen zullen we in staat zijn een nieuwe weg in te slaan. En op het moment dat we vertrouwen op onze goede intenties uitgaande van respect voor de natuur en alles wat er op leeft dan hebben we het begin van ons eigen succes in handen.

Joel Salatin een van de meest innovatieve agrarische ondernemers ter wereld vertelt een bijzonder verhaal. Hij laat ons zien dat zodra we de essentie der dingen inzien – of het nu de essentie van de kip en het ei is of de essentie van het varken – ons leven zal veranderen. De manier waarop hij zijn Polyface Farm in Swoopy, Verginia heeft opgezet, gebaseerd op de permacultuur principes, toont aan dat succes in onszelf zit en in onze houding ten opzichte van de wereld om ons heen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s