De pruimenoogst is bijna over – Dag 179

We zijn begin juli volledig overvallen door de vroege pruimenoogst. We waren er nog helemaal niet klaar voor. Meestal komen de eerste pruimen eind juli nu al begin van de maand. Als een gek zijn we de eerste weken jam gaan maken. Vooral de eerste soort die loskomt de Early Laxton is verrukkelijk voor de jam. De oogst is gigantisch vanwege de zachte winter. Ook door de hoeveelheid zijn we overvallen. Van een van de bomen is een grote tak afgebroken, die kon de overvloedige oogst niet meer dragen. Niet fijn maar gelukkig is de boom niet ernstig beschadigd.

Vanwege de overvloed aan pruimen dit jaar hebben we nu een bord in de tuin staan voor mensen die zelf pruimen willen plukken. Gisteren kwam er een dame aan de deur die wilde plukken voor € 0,50 de kilo, want dat had ze een eind verderop ook gezien. Dat zijn gewoon dumpprijzen. In de supermarkt betaal je heel wat meer en dan weet je ook nog niet eens of ze bespoten zijn of niet. Maar alle buren hebben een gigantische oogst dus overal worden pruimen tegen relatief lage prijzen aangeboden.

Toen in februari ineens de vorst alsnog inviel hielden we ons hart vast of we dit jaar wel pruimen zouden krijgen. Als de sapstromen van de boom al op gang zijn terwijl het gaat vriezen dan kan je de oogst wel vergeten. Dat hadden we twee jaar geleden gehad. Toen hadden we geen oogst en hebben we geen jam kunnen maken. Maar dit jaar niets van dat alles, overvloed alom.

Inmiddels zijn de laatste weken van de pruimenoogst aangebroken. We hebben nu nog twee soorten die wat later zijn de Blue de Belgique en de Belle de Louvain, alle andere soorten zijn nu zo goed als op. Zelf hebben we inmiddels al een 40-tal potten jam gemaakt, daar kunnen we dus weer een jaartje mee voort.

 

Advertenties

One thought on “De pruimenoogst is bijna over – Dag 179

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.