Hoeveel rundvlees eet jij per dag? – Dag 175

Gisteren stond er een interessant artikel in de NRC met als kop: “Het ergste vlees is rundvlees”. Sinds de berichten in de jaren ’90 over de gekke-koeien-ziekte ben ik al gaan twijfelen over het eten van rundvlees. Ook andere diersoorten krijgen bij tijd en wijle de volle laag. Zo heeft bijvoorbeeld kip met zijn antibioticaschandalen in de afgelopen jaren bij mij geen positieve reputatie nagelaten. Daarnaast weet ik dat vlees eten niet alleen dierenwelzijn te kort doet maar ook behoorlijk belastend is voor het milieu. Al die redenen op een rij heeft mij er jaren geleden al toe doen besluiten om geen of in ieder geval zo min mogelijk vlees te eten.

Foto: Glow Images via NRC

Foto: Glow Images via NRC

Om vlees te produceren is veel landoppervlak en water nodig, niet alleen om de dieren op te houden en ze te laten grazen of wroeten, maar ook vanwege productie van graan dat als voer wordt gebruikt. Een derde van alle graan dat wereldwijd wordt verbouwd gaat op aan veevoer. Door de monocultuur die hierbij ontstaat is ook nog eens veel kunstmest nodig. De grond voor vleesconsumptie moet concurreren tegen voeding voor de mens, biobrandstof en houtproductie. Er wordt wel beweerd dat de hongersnood in een klap is opgelost als we geen vlees meer zouden eten.Ik was dus al redelijk op de hoogte van de impact van onze vleesconsumptie op ons milieu. Dus bevreemd het artikel in de NRC mij niet, maar door de nieuwste cijfers vooral het grote verschil tussen rundvlees en andere eiwitproducten is het toch weer schokkend om te vernemen hoeveel impact het wel niet heeft. Het verschil in het produceren van rundvlees ten opzichte van kip, varken, eieren en melk op een rij:

Voor de productie van 1000 kilocalorieën rundvlees is nodig:

147 m² land

1,6 m³ water

Voor de productie van 1000 kilocalorieën kip, varken, eieren of melk is nodig:

5 m² land

0,15 m³ water

De onderzoekers wijzen erop dat rundvlees zo slecht scoort omdat de omzetting van het voer dat ze eten (gras, hooi en bieten) naar spiermassa niet erg efficiënt is. Ook stoten runderen veel meer broeikasgassen uit dan andere eiwitproducenten. Niet goed voor het milieu dus. Maar ook voor onze gezondheid is te hoge inname van eiwitten niet aan te bevelen. Even googelen en je vindt allerlei artikelen over hoe slecht het eten van rood vlees is en dat teveel eiwitten de gezondheid ook niet ten goede komt en een mogelijke oorzaak is van het ontwikkelen van kanker.

Landbouwbiologen hebben eerder dit jaar in het blad Nature (5 maart 2014) opgeroepen om het eten van rundvlees te beperken tot maximaal 300 gram per persoon per week. Dat intrigeerde mij dus hebben wij even op een rij gezet hoeveel rundvlees er in ons gezin wordt geconsumeerd. Wij komen op een hoeveelheid van maximaal 350 gram per maand voor ons hele gezin bestaande uit 4 personen! En dat betekent niet dat wij extra veel andere eiwitproducten consumeren, in tegendeel. We eten geregeld scharreleieren en we drinken biologische melk en de vleeswaren die gegeten worden zijn meestal van varkensvlees, maar de hoeveelheiden zijn bescheiden. Kip scoort in ons gezien nog lager dan rundvlees. Ik kan een ander eetpatroon iedereen aanraden, misschien even wennen maar het is mogelijk.

 

Advertenties

One thought on “Hoeveel rundvlees eet jij per dag? – Dag 175

  1. Pingback: De nieuwe Schijf van Vijf | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s