Wat doet zout voor ons lichaam – Dag 173

Sinds de industriële revolutie is ons eetpatroon drastisch veranderd. We eten steeds minder groente en fruit en eten meer geïndustrialiseerd voedsel. Van veel voedsel weten we amper wat er allemaal in zit laat staan hoe het verbouwd wordt. We denken vaak dat we teveel suiker en te vet eten en dat dat de oorzaak is dat we steeds dikker worden, maar er is nog een ander element dat een bedreiging vormt voor onze gezondheid namelijk ‘zout’. En we realiseren ons amper hoeveel zout er in onze voeding zit.

ZoutHet gemaksvoedsel dat veelal fabrieksmatig wordt gekweekt bevat vaak minder vezels en gezonde voedingsstoffen. Het moet namelijk snel groeien zodat het snel op de markt kan worden afgezet en te gelde gemaakt. Juist de gewassen die de tijd hebben gehad om te groeien bevatten niet alleen antioxidanten en voldoende mineralen, ze hebben ook veel meer smaak. Daarom hoeven er nauwelijks smaakversterkers te worden toegevoegd.

Onderzoek laat zien dat vooral kant-en-klaarmaaltijden te veel zout bevatten. We weten bijna allemaal dat zout tot hoge bloeddruk kan leiden met negatieve gevolgen voor hart- en vaatziekten, na kanker de belangrijkste doodsoorzaak. Maar te veel zout heeft ook een uitwerking op de maag en kan zich ontwikkelen tot maagkanker. Zeker 2000 mensen krijgen daar per jaar mee te maken. Daarnaast kan het ook gevolgen hebben voor nierziekten en botontkalking.

Ons alom bekende boterham met kaas bevat meer zout dan ons lief is, dus iedere dag de gezonde Hollandse boterham is beslist niet aan te bevelen. Het zout dat we kopen in de supermarkt bevat jodium. Voedingsdeskundigen doen ons geloven dat we dat nodig hebben. Ons lichaam heeft inderdaad jodium nodig evenals veel andere mineralen, maar bij een gezonde voeding in de juiste balans krijgen we die vanzelf binnen. Als ik zout gebruik dan bij voorkeur Keltisch zeezout of Himalayazout. Dit zout is onbewerkt en op ambachtelijke wijze vervaardigd en bevat veel meer mineralen en spore elementen dan het gewone zout met jodium uit de supermarkt. Dus blijf vooral goed nadenken bij wat je dagelijks eet.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.