Reuze oogst aan courgettes – Dag 169

Ik was een paar dagen niet meer bij de courgettes wezen kijken en moest er dus nodig weer even langs voordat we weer uit de kluiten gewassen exemplaren aantreffen. Maar het was al weer te laat, in een paar dagen zijn het al groot formaat courgettes. In mijn blogje van vijf dagen geleden noemde ik nog dat wij soms een courgette aantreffen die we over het hoofd gezien hadden en die wij vliegtuigbommen noemen. Dat was een leuke kop geweest voor deze blog maar is toch wat ongepast na het boven de Oekraïne neergeschoten passagierstoestel van afgelopen donderdag waarbij 298 mensen omkwamen waaronder 192 Nederlanders. Wat een tragedie.

WP_001391Maar inmiddels hebben we dus weer een overvloed aan courgettes. We verwerken ze in allerlei soorten gerechten zoals Italiaanse pastasaus, gemengde roerbakgroente, in de nassi en bereid op diverse wijzen gebakken, gestoofd en gegrild. De courgette doet het erg goed in sausen omdat het gepureerd als verdikkingsmiddel werkt. Maar ons favoriete recept is wel courgettesoep.

Bij mijn man op zijn werk is een groepje collega’s die geregeld samen koken, ze noemen zichzelf de cookies. Vorige zomer waren ze te gast bij ons. Eerst zijn we uitgebreid de moestuin in gegaan om verse ingrediënten te oogsten en toen zijn de collega’s aan de slag gegaan. Een van hen had een heerlijk recept voor courgettesoep en is sindsdien niet meer uit ons menu weg te denken. Het is een recept van 24Kitchen. Hier volgt het recept.

Ingrediënten:

1 ui

1 teentje knoflook

4 courgettes

olijfolie om in te bakken

1 l water

2 groentebouillonblokjes

4 takjes munt

1 el geraspte mierikswortel

125 ml Crème fraîche

Bereiden:

Pel en snipper de ui.

Pel en snijd de knoflook fijn.

Snijd de courgettes in de lengte in vieren en vervolgens in blokjes.

Verhit een scheutje olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten.

Voeg de courgetteblokjes toe en bak circa 1 minuut mee.

Schenk het water erbij en voeg de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep circa 10 minuten koken.

Pureer de soep met een staafmixer glad en breng op smaak met versgemalen peper.

Pluk en snijd de blaadjes munt in repen.

Meng de crème fraîche en de mierikswortel

Serveren:

Schep de soep in een diep bord of een soepkom. Schep in het midden van de soep een lepel mierikswortel-crème fraîche en bestrooi met munt. Smullen maar!

Wil je precies weten hoe je het moet klaar maken kijk dan naar het filmpje op 24Kitchen.

Serveertip extra:

Ook lekker als maaltijdsoep.

Bak hiervoor een stukje zalmfilet in wat boter rondom gaar. Leg eerst de zalm in een diep bord of soepkom en schep daar de soep overheen. Maak af met mierikswortel-crème fraîche en eventueel de munt.

Een andere variant voor de vleesliefhebbers: vervang de zalm door uitgebakken spekblokjes.

Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s