Houtwallen en potstallen – Dag 168

Twee jaar geleden maakten wij met de kinderen onder begeleiding van een boswachter een wandeling door het park De Hoge Veluwe. We vertrokken vanuit het bezoekerscentrum en werden langs allerlei verschillende landschappen geleid. Erg leuk, leerzaam en boeiend, zeker de moeite waard om dat eens met kinderen te doen. Wat mij het meest is bijgebleven zijn de poeltjes met een keur van dieren en planten erin en er omheen. Mijn oudste zoon lag op zeker moment geïnteresseerd op zijn buik de vijver te inspecteren en identificeerde de schaatsenrijder. Inmiddels zit hij op de middelbare school en boeit hem dit totaal niet meer.

HoutwalWat mij ook is bijgebleven is een piepklein boerderijtje waarin vroeger een boerengezin woonde inclusief de dieren. Ze hielden elkaar lekker warm in de winter. Ongeveer een kwart van het huisje was een potstal. Dat is de manier waarop vroeger geboerd werd. Iedere keer werd een laag mest afgedekt met stro totdat de dieren bijna tot aan het dak stonden. Dan werd de stal ontruimd en de laag mest over het land verspreid of in blokken gestoken en gedroogd en waarna het gebruikt kon worden als brandstof. Tot op de dag van vandaag werken vooral biologische boeren met potstallen. Maar de meeste bedrijven hebben tegenwoordig drijfmeststallen.

Om de dieren te beschermen tegen roofdieren en om ervoor te zorgen dat ze niet weglopen lag rondom het boerderijtje een haag van (stekel)struiken en houtwallen. Het was zo mooi om te zien hoe de natuur voor allerlei functies te gebruiken is. Dat ben ik nooit vergeten. In ons permacultuurplan gaan wij ook werken met houtwallen. Enerzijds om snoeiafval een functie te geven en te zorgen dat het op een functionele manier kan composteren maar ook om allerlei dieren en insecten een schuil- of broedplaats te geven. In de permacultuur is de natuurlijke kringloop van belang en wordt zoveel mogelijk natuurlijk materiaal hergebruikt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.