Het belang van de paddenpoel – Dag 167

Aan de zuidkant van ons terrein, ook meteen het laagstgelegen deel, willen we een paddenpoel inrichten. Het voordeel van een paddenpoel is dat het de leefbaarheid van amfibieën ten goede komt. “Ja en?” zul je dan vragen. “Leuk hoor die kikkers maar wat doet dat voor de tuin?” Een paddenpoel verhoogt de diversiteit aan flora en fauna in de nabije omgeving. Voor een goed ecosysteem is variëteit van groot belang. Hoe meer planten en dieren hoe beter de natuurlijke kringloop werkt. De paddenpoel staat hierbij aan het begin van het proces. Vandaar.

paddenpoel-jasmijnlaanEen paddenpoel is een solitaire waterplas waar een keur van planten en dieren leeft. Het is ten eerste een broedplaats voor amfibieën – kikkers, padden en salamanders – die er hun eieren in leggen en een leefomgeving voor insecten. Het is niet aan te bevelen dat een paddenpoel in verbinding staan met water waar vis in leeft omdat die de eieren en de jonge amfibieën opeten. Daar waar insecten zijn komen de vogels op af die de paddenpoel ook als badder- en drinkplaats gebruiken, evenals de zoogdieren. Daarnaast is de paddenpoel een kweekvijver voor allerlei moeras- en waterplanten. Kortom de paddenpoel verhoogt de bedrijvigheid en de diversiteit van de omgeving.

De ligging van paddenpoelen is van groot belang. Bij voorkeur gericht op het zuiden zodat de zon het water in het vroege voorjaar al kan verwarmen. Bomen en struiken staan vaak wat verder af van de poel zodat de zon zo veel mogelijk vrij spel heeft. Paddenpoelen worden liefst op laaggelegen drassige gebieden aangelegd. In de nabijheid is vegetatie van belang omdat de amfibieën daar overwinteren en niet in de paddenpoel. Daarom is het najaar de beste tijd om de paddenpoel op te schonen, omdat dan de meeste amfibieën zijn vertrokken. Om klaar te zijn voor het volgend voorjaar willen we dus in het najaar aan de slag.

 

Advertenties

One thought on “Het belang van de paddenpoel – Dag 167

  1. Pingback: De paddenpoel is gegraven – Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.