Biologisch, BD, ecologisch en duurzaam – Dag 166

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen biologisch, biologisch dynamisch, ecologisch en duurzaamheid? Het heeft allemaal te maken met de manier waarop wij landbouw en/of veeteelt bedrijven alsook producten en diensten ontwikkelen met respect voor mens, dier, het milieu en onze aarde. De nuanceverschillen zal ik hier proberen uit te leggen.

ecologieBiologische landbouw betekent het produceren van voeding met respect voor mens, dier en milieu. Er wordt daarbij geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, antibiotica of kunstmest. Biologisch is een wettelijk beschermde term. Om producten onder de noemer biologisch te mogen verkopen moet gewerkt worden volgens stringente regels waarvoor een Skal certificering kan worden aangevraagd. Skal is de onafhankelijke organisatie die de voorwaarden stelt om tot certificering te komen en strenge toezicht houdt op de naleving van de certificering. Het Skal certificaat garandeert de betrouwbaarheid dat volgens de eisen is gewerkt.

Biologisch-dynamische landbouw, ook wel kortweg BD genoemd, gaat nog een stapje verder dan biologisch. De vruchtbaarheid van de bodem en de groei door organische bemesting staan hierbij centraal. BD landbouw komt uit het gedachtegoed van de antroposofie. De grondlegger Rudolf Steiner gaf begin vorige eeuw al cursussen over de manier van landbouw bedrijven. Ook dieren zijn onderdeel van het geheel en staan onder strenge controles wat dierenwelzijn betreft, niet alleen qua voeding maar ook ten aanzien van de huisvesting. De BD land- en veeteelt staat onder toezicht van Demeter, ook hiervoor is een keurmerk te verkrijgen. De controles vinden bijvoorbeeld plaats ten aanzien van de vruchtwisseling, mestgebruik, veevoeding, kassenteelt, gebruik van composteerbare folie, BD preparaten die speciaal ontwikkeld zijn om de gewassen in de groei te ondersteunen. Maar ook wordt gekeken naar de bedrijfsvoering zoals de diversiteit en de hoeveelheid natuur rondom het bedrijf en het welzijn van de mens die werkzaam zijn in het bedrijf.

Ecologisch gaat net even een stapje verder dan biologisch omdat het rekening houdt met de totale ecosysteem. Ecologisch betekent milieuvriendelijk met zo min mogelijk belasting voor de aarde. In een biologisch systeem kan de aarde worden belast door het bewerken van de aarde, maar in een ecologisch system niet. Ecologisch gaat ook verder dan de landbouw en veeteelt maar heeft ook betrekking op het gebruik van materialen in de productie van goederen of gebouwen. De ecologische voetafdruk is een mooi voorbeeld van de term ecologisch. Het geeft de belasting weer van wat ons leven op de aarde voor gevolgen heeft.

Dan kunnen we direct doorgaan naar de term duurzame ontwikkeling. Deze terminologie komt voort uit het werk en het rapport van de VN-commissie uit 1987 onder leiding van de Noorse premier Gro Harlem Brundtland en heet daarom ook het Brundtland-rapport. Duurzame ontwikkeling wordt in het rapport als volgt uitgelegd: “Duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoefte van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoefte te voorzien, in gevaar te brengen.” Eenvoudiger gezegd komt het er op neer dat wij de planeet te leen hebben van onze kinderen, dus daar moeten we als een goed huisvader voor zorgen.

Advertenties

One thought on “Biologisch, BD, ecologisch en duurzaam – Dag 166

  1. Pingback: Vraag naar duurzame voeding groeit – Dag 207 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.