Chop en drop – Dag 165

Vorige week hebben wij een stukje grond gemaaid waar berenklauwen op stonden. Het gemaaide groenafval hebben we gewoon laten liggen zodat het ter plaatse kan verteren. In de natuurlijke kringloop is afval tenslotte voedsel voor de bodem. Binnen de permacultuur en het biologisch tuinieren draait alles om het creëren van een gezonde bodem waardoor zo min mogelijk groeiversterkende middelen nodig zijn om een goede oogst te krijgen. Het is vooral belangrijk dat de bodem bedekt wordt, daarom is ploegen niet de goede manier, omdat daarmee de bodem wordt blootgelegd en het bodemleven wordt verstoort.

Ons eigen stukje 'chop en drop'

Ons eigen stukje ‘chop en drop’

Er bestaat een methode die heel goed past binnen dit gedachtegoed te weten ‘chop and drop’. In blogje van Dag 30 heb ik daar ook al aandacht aan besteed. Deze methode vormt een onderdeel van wat ook wel mulchen wordt genoemd, wat staat voor het bedekken van de bodem. ‘Chop en drop’ houdt in dat alle takken, bladeren en snoeiafval dat bij het onderhoud vrijkomt ter plaatse blijft liggen.

 

De ‘chop en drop’ methode heeft de volgende voordelen:

  • Je hoeft niet met het afval te sjouwen;
  • Het bedekt de bodem tegen weersinvloeden als zon en wind;
  • De laag die ontstaat wordt omgezet in compost;
  • Het zorgt ervoor dat de opgeslagen CO2 van het snoeiafval weer in de grond wordt opgenomen;
  • Het helpt het ontkiemen van onkruid voorkomen;
  • Het zorgt ervoor dat de bodem beter vocht kan vasthouden.

Maar er zijn meerdere mogelijkheden om de grond te bedekken dan via het ‘chop en drop’ systeem. Dezelfde voordelen worden ook bereikt met het afdekken met houtsnippers, stro en karton, maar soms wordt ook gebruik gemaakt van plastic, wat ik zelf niet prefereer. Naast een composthoop waar wij alle groenafval naar toe vervoeren hebben wij onder een groepje bomen een plek gecreëerd waar takken wat meer tijd krijgen om te verteren. Hier hebben we dus ons eigen ‘chop en drop’ methode toegepast. De grond onder de bomen is inmiddels van hoge kwaliteit.

In de volgende film wordt uitgebreid uitgelegd hoe het systeem werkt en hoe een groene omgeving kan worden onderhouden. Val en Eli uit Florida laten zien welk gereedschappen nuttig zijn om te gebruiken. Ondertussen komen allerlei planten voorbij wat de divers van permacultuur laat zien. Uiteraard is de vegetatie in Florida anders dan bij ons maar met een beetje fantasie kunnen wij op dezelfde manier een gezonde bodem tot stand brengen. Ze geven veel nuttige tips. Erg leuk en informatief.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.