De permacultuur van Sepp Holzer – Dag 159

Toen ik mijn project startte heb ik als eerste investering het boek van de Oostenrijkse agrariër Sepp Holzer gekocht. Hij wordt beschouwd als de grootste kenner van permacultuur in Europa. Hij heeft in 40 jaar tijd een bloeiend boerenbedrijf opgezet genaamd Der Krameterhof op basis van het gedachtegoed permacultuur. Zijn filosofie is dat je beter met de natuur in harmonie kunt samenwerken dan te proberen er tegen te vechten. De natuur is altijd sterker.

holzerHij heeft niet alleen zijn eigen familiebedrijf omgevormd van de klassieke principes van landbouw en veeteelt naar de duurzame principes op basis van permacultuur, maar hij helpt daarnaast anderen over de hele wereld nieuwe projecten opzetten. Zijn bevlogenheid komt voort uit zijn liefde voor de natuur en zijn besef dat wij niet zonder de natuur kunnen. Op zijn reizen zag hij verschrikkelijke voorbeelden van hoe onverantwoordelijk omgegaan wordt met onze aarde en de dieren die er op leven. Hij laat zien dat het anders kan.

Toen hij 40 jaar geleden, net afgestudeerd van de landbouwschool, het traditionele bedrijf van zijn ouders overnam realiseerde hij zich al heel snel dat alles wat hij op school geleerd had los moest laten. Hij ging samenwerken met de natuurlijke omgeving. Hij creëerde een rijk en gevarieerd planten- en bomenleven en betrok daar dieren zodanig dat hij zelf minder onderhoud hoefde te doen. Dieren zijn namelijk heel goede grondbewerkers en zorgen voor een optimale bodemstructuur, een belangrijke voorwaarde voor diversiteit en gezonde en overvloedige oogst.

In de beginjaren kreeg hij veel weerstand van overheid en andere boeren die zijn manier van werken met argusogen bekeken. Hij kreeg daarom de bijnaam de boerenrebel. Inmiddels heeft hij het bedrijf twee keer zo groot gemaakt als toen hij begon en vragen zijn buren hem inmiddels om raad omdat het bij hun minder goed gaat dan bij Der Krameterhof.

Zijn boodschap aan iedereen is dat je helemaal geen honderden hectare land hoeft te bezitten om een goed bestaan als agrariër te kunnen hebben. En dat je tegelijkertijd ook zuinig kunt zijn op de aarde met alles wat er op leeft. In onderstaande film een introductie van zijn werk.

 

Advertenties

2 thoughts on “De permacultuur van Sepp Holzer – Dag 159

  1. Pingback: Permacultuur in de praktijk – Dag 364 | Uit de Klei getrokken

  2. Pingback: Permacultuur is hobbelig | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.