Plantaardige voeding maakt gelukkiger – Dag 158

Dat de schijf van 5 goed is voor ons dat weten we inmiddels allemaal wel, maar dat we van plantaardige voeding gelukkiger worden is nieuw. Nog niet zo lang geleden is de wetenschapper Diederik Stapel afgeserveerd omdat hij met data geknoeid zou hebben om te bewijzen dat mensen die vlees eten hufters zijn. Nu heeft het nieuwe onderzoek dat we gelukkiger zijn door plantaardige voeding geen enkele relatie met de resultaten van het onderzoek van Stapel, want iemand die een hufter is kan nog altijd heel gelukkig zijn. Maar goed daar ga ik het niet over hebben.

schijf-van-vijfAl heel lang is bekend dat bepaalde bevolkingsgroepen ouder worden dan anderen doordat hun voedselsamenstelling anders is dan die van andere volken. Japanners eten bijvoorbeeld veel vis, groente, fruit, sojaproducten en drinken groene thee. Er leven veel 100-jarigen in Japan en de totale gezondheid van de Japanner ligt hoog en daarbij zijn er bijna geen vrouwen die borstkanker krijgen. We kunnen dus nog wat leren van de Japanners als het om voeding gaat.

Nu blijkt uit onderzoek dat Japanners ook gelukkiger zijn. Bewezen is dat er minder depressie voorkomt. Maar waarschijnlijk is niet alleen voeding de oorzaak dat mensen gelukkiger zijn, ook de cultuur speelt mee evenals het milde klimaat waarin Japan zich bevindt. Ouderen krijgen meer respect in de Japanse cultuur en een mild klimaat bevordert dat mensen meer de deur uitgaan. Bewegen, buitenlucht en zonneschijn helpen de gezondheid bepalen en of je gezond bent of ziek bepaalt ook een groot deel je geluksgevoel.

Er is nog een ander interessant onderzoek naar het verband tussen voeding en de gemoedstoestand. In Oxford is onderzocht of de bewering klopt of verandering van voedingsstoffen mensen minder agressief maakt. En dat bleek inderdaad te kloppen. Het toedienen van extra vitaminen, mineralen en visolie had een positief effect op het gedrag. Zo zijn er vast nog wel meer voorbeelden aan te geven waarin voeding van invloed is op de gezondheid en de geluksfactor.

Mijn eigen filosofie ten aanzien van eten is dat je vooral gevarieerd moet eten (en vooral niet teveel). Daarom is eten volgens de seizoenen zo mooi, afwisseling alom. De natuur heeft dat niet voor niets zo voortgebracht. Sla in de zomermaanden is lekker luchtig vooral als het warm weer is. En een lekkere stamp- of stoofpot in de winter is net zo lekker als de sla in de zomermaanden en biedt de energie die nodig is om warm te blijven. Zo biedt ieder seizoen het voedsel dat we nodig hebben.

Daarom is het zo ontzettend fijn om uit eigen tuin te eten, dan eet je vanzelf met de seizoenen mee. Tenslotte wordt in de winkel voedsel van alle seizoenen aangeboden, omdat veel in kassen wordt verbouwd of uit het buitenland komt. Daarbij is eten met de seizoenen veel duurzamer omdat er minder energie wordt verbruikt om het te laten groeien. Minder energie in de kassen en minder vervoersbewegingen. Maar in ieder geval wordt ik er gelukkiger van.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s