De energierevolutie – Dag 152

Bij zelfvoorzienend worden denken we in eerste instantie aan energie. Onze samenleving is er volledig van afhankelijk. Zonder energie kunnen we tegenwoordig niet eens meer in leven blijven omdat we volledig vervreemd zijn van de natuur. Als ik denk aan de twee jonge Nederlandse vrouwen die onlangs in Panama zijn omgekomen, in de veronderstelling dat ze niet door een misdrijf zijn omgekomen, kan ik mij indenken dat ze zich niet hebben kunnen redden in de natuur nadat ze waren verdwaald. Tragisch. Maar ook een schok want het kan ons allemaal overkomen.

Homo_ErectusHoe anders verging het onze voorouders. Blijkbaar wisten zij wel te overleven onder de vaak barre omstandigheden en grillen van de natuur, anders waren wij er nu niet geweest. Vuur maken om je warm te houden, je voedsel te bereiden en wilde dieren van je lijf te houden is de eerste energiebron waar je aan denkt als het om overleven gaat. In die energiebron ben ik inmiddels voorzien. Mocht de verwarming om welke reden dan ook het niet meer doen dan hebben wij altijd nog de houtkachel en natuurlijk een benodigde hoeveelheid hout om te stoken.

Maar elektriciteit wordt al lastiger, daar heb je ingewikkelder spullen voor nodig. Als dat er niet meer is dan kunnen we niet meer bellen en internetten, inmiddels ook een primaire levensbehoefte. Kijk naar de meest arme gebieden in de wereld – Afrika, India – iedereen heeft daar een mobiele telefoon. Een mobiel is in die landen van levensbelang, omdat een mobiel toegang geeft tot informatie over de beschikbaarheid van eten en drinken. In de westerse wereld kunnen we redelijk vertrouwen op de beschikbaarheid van stroom, maar wil je zelfvoorzienend worden dan zullen we maatregelen moeten nemen, dat kan zijn via zonnecellen of windmolens.

Veel particulieren hebben inmiddels geïnvesteerd in eigen energievoorziening, waarbij vooral de zonnepanelen favoriet zijn. We staan aan de vooravond van de energierevolutie. Ik vind dat een positieve ontwikkeling. Onze eigen volgende investering zal ook op dat terrein liggen. Maar nu doemt een ander probleem op. Gisteren werd bekend dat door de grootschalige investering door particulieren de energiemaatschappijen de komende jaren flink zullen krimpen waardoor ook ontslagen gaan vallen. Niet leuk natuurlijk voor al die mensen die hun baan verliezen maar wel een trend.

Waarschijnlijk is over 50 jaar energievoorziening totaal geen issue meer omdat alles om ons heen zelf energie gaat opwekken of het nu een gebouw, de auto of een snelweg is. Maar ook omdat er innovatieve oplossingen komen die ons voorstellingsvermogen te boven gaan. Wil je weten wat er allemaal speelt kijk dan de volgende TED talk over de toekomst van gratis energy. Maar voorlopig zullen we er zelf nog wat energie in moeten steken om stroom op te wekken om zelfvoorzienend te worden, maar dat het anders wordt ben ik van overtuigd.

 

Advertenties

2 thoughts on “De energierevolutie – Dag 152

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s