Niet ploegen tempert hittegolf – Dag 145

De meest vruchtbare bodem is een bodem die rijk is aan mineralen, een goed micro-organisme bevat en natuurlijk veel CO2 om de gewassen te helpen groeien. Zo’n bodem wordt bereikt door een keur aan diversiteit van planten en de juiste behandeling. Vooral monoculturen hebben extra kunstmest nodig omdat de balans in het bodemleven is verstoort en de eenzijdigheid de grond heeft verarmd. In een monocultuur hebben ook schadelijke organismen vrij spel waardoor ziekten ontstaan. Om deze te voorkomen wordt er gewerkt met pesticiden.

Hittegolf thermometerSinds 12 jaar woon ik nu op de klei en ieder jaar voordat de vorst invalt wordt hier in de buurt geploegd. Door de vorst breekt als het ware de grond waardoor deze in het voorjaar makkelijker te bewerken is. Al die jaren dacht ik dat dit normaal was, maar niets is minder waar. De vorst doet ook een aanslag op de micro-organismen. Als die hun werk goed kunnen doen en er voldoende gelaagdheid is in plantenresten dan wordt de grond vanzelf goed bewerkbaar. Maar het kost tijd en inspanning om dat te bereiken.

Steeds meer boeren zien in dat ze door de verregaande specialisatie in een vicieuze cirkel zijn beland waar ze bijna niet meer uitkomen. Daarom wagen steeds meer landbouwers de stap om op een biologische manier te gaan werken. Dat begint bij de bodem en dus bij het herstellen van het bodemleven. De eerste stap is om te stoppen met kunstmest en pesticiden. Een gezond ecosysteem heeft minder last van schadelijke ongedierte omdat de balans in de bodem goed is, dus zijn pesticiden overbodig. Het is een hele grote stap om te nemen vooral als de bodem ernstig is uitgeput, maar het is de enige manier om op termijn te overleven.

Hoewel ik afgelopen weekend nog wat tegenstand ondervond met mijn ideeën over en mijn promotie van biologische landbouw, bij voornamelijk de wat oudere boeren die vinden dat ik tegen de boeren ben omdat ik Roundup wil verbieden, is er ook hoop. Uit Zwitsers onderzoek blijkt dat akkers die niet geploegd worden beter bestand zijn tegen hittegolven. Het niet ploegen heeft een koelend effect waardoor de temperatuur ter plaatse wel 2°C lager kan komen te liggen. En dat is natuurlijk goed nieuws voor de bodem. Want om de natuurlijke balans van de bodem te herstellen is het belangrijk om niet te ploegen. Juist dit is zo controversieel ten opzichte van de oude manier van landbouw bedrijven dat het lastig is de boeren daarvan te overtuigen. Dit onderzoek voegt een extra argument toe om met stap 2 – het niet meer ploegen – aan de slag te gaan.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s