Hobby’s kosten geld, zo ook de moestuin – Dag 144

Gisteren besteedde ik aandacht aan de uitlating van staatssecretaris Jette Klijnsma die AOW’ers adviseert om een moestuin te beginnen ter aanvulling op hun pensioen. Belachelijk voorstel natuurlijk. Vandaag stond een twee paginagroot artikel in de NRC over hetzelfde onderwerp. Mijn argumenten werden in het artikel nog een keer bevestigd. Ja, het hebben van een moestuin is heel gezond, het houdt mensen in beweging dus fit, het levert gezonde voeding en is nog een aangename bezigheid op de koop toe, maar als aanvulling op het pensioen is het geen optie omdat een moestuin eerder geld kost dan dat het oplevert.

Ouderen in de MoestuinIn het artikel in de NRC werden nog twee argumenten aangehaald waarom het voorstel van de staatsecretaris nooit gaat werken. Uit onderzoek door Jan Willem van der Schans van de Wageningen Universiteit blijkt dat als alle AOW’ers gaan moestuinieren er simpelweg te weinig grond beschikbaar is voor iedereen. Zelfs zonder het zetje van de staatssecretaris is de populariteit van de moestuin op dit moment groot. Bij de meeste volkstuincomplexen is zelfs een wachtlijst. De toename van de moestuiniers zit niet bij de AOW’ers maar bij jonge gezinnen en veel allochtonen.

En dan heeft staatsecretaris Klijnsma zich nog niet goed verdiept in de tijdsbesteding van de AOW’ers en de noodzakelijke inspanning van het moestuinieren. Het hebben van een moestuin kost behoorlijk wat tijd en regelmatige aanwezigheid is vereist. En juist dat is waar de redenering van de staatsecretaris op nat gaat, want de meeste ouderen hebben het gewoon te druk en willen zich niet vastleggen.

Veel ouderen passen weliswaar geregeld op hun kleinkinderen, maar ook daarvan zeggen velen dat het niet structureel moet worden want dan zitten ze vast in een keurslijf. Juist de vrije tijd van de AOW’ers is heilig. Daar hebben ze jaren naar uitgekeken. De moderne oudere van vandaag gaat liever fietsen, wandelen en reizen in plaats van de verplichting van de moestuin. Hoe gezond ook. De staatssecretaris moet wat anders verzinnen en zeker niet in de hobbysfeer want hobby’s kosten alleen maar geld.

Advertenties

One thought on “Hobby’s kosten geld, zo ook de moestuin – Dag 144

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.