Waar halen we de kennis vandaan – Dag 140

Om mij heen beginnen steeds meer mensen met een moestuin. Ineens ben ik een ervaringsdeskundige omdat ik al een aantal jaren tuinier, want de een na de ander komt met vragen over hoe zaken aan te pakken of problemen op te lossen. Tot nu toe heb ik de meeste vragen kunnen beantwoorden, gelukkig. Dat doet je beseffen hoe veel je uit ervaring al weet. Maar toch zit ook ik geregeld met de handen in het haar en kom ik er niet uit. Hoe kom ik dan aan de informatie?

WP_001205Inmiddels heb ik een flinke stapel boeken bij elkaar verzameld. De meeste komen van rommelmarkten, tweedehands boekwinkeltjes of de kringloopwinkel. Altijd fijn. De meest trendy boeken laat ik meestal links liggen. De beste boeken zijn die uit de oude doos. Ik merk dat daarin veel oude kennis ligt opgeslagen. Veel oudere familieleden die hun geheimen met mij zouden kunnen delen zijn er inmiddels niet meer, op een enkele tante na. Maar ook erg fijn zijn de contacten met andere tuinders, vooral de professionele, aan hun kan ik dan weer de wat meer specialistische vragen kwijt.

Maar gelukkig hebben we ook nog internet. Wat je daar allemaal kunt vinden is echt ongelooflijk, wat mensen er allemaal niet op zetten is echt geweldig, vooral de filmpjes zijn zo handig. En daarmee kan de stapel boeken in een klap worden afgevoerd naar de prullenbak. Wat ik natuurlijk niet doe, want inmiddels heb ik ook zo mijn weg in de boeken gevonden en zoeken op internet kan wel eens lastig zijn, dan is zo’n gekleurd plakkertje in een boek toch wel weer handig.

Het mooiste boek dat ik onlangs vond, voor weinig bij de kringloopwinkel, is het boek over bomen. Daarmee heb ik mijn kennis van bomen flink kunnen ophalen. Ik weet nu precies welke bomen ik in mijn tuin heb staan. En wat zo links en rechts spontaan opkomt kan ik ook feilloos benoemen. Geen wonder natuurlijk omdat iets nieuws natuurlijk niet zomaar komt aanwaaien!

Niet alleen boeken zijn leuk maar vooral ook de tuinbladen zijn geweldig voor de nodige inspiratie. Inmiddels weet mijn omgeving wel dat ik dol ben op de tuinbladen, dus krijg ik geregeld de gelezen exemplaren toegestopt, altijd fijn. Ik bewaar ze netjes op seizoen. Vooral de wintermaanden gebruik ik om te lezen en dan dwalen mijn gedachten af naar hoe ik het volgende jaar het project moestuin weer zal aanpakken. Ieder jaar voeg ik er wel iets nieuws aan toe, een nieuwe vergeten groente, een boom of struik, kruiden of een methode. Maar wel gedoseerd want het moet wel leuk blijven.

Advertenties

One thought on “Waar halen we de kennis vandaan – Dag 140

  1. Pingback: Een leven lang leren – Dag 180 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.